Sinterleme sıcaklığının Al2O3-Y2O3 tozlarının özelliklerine etkisi
The effect of sintering temperature on the properties of Al2O3-Y2O3 powders
- Tez No: 626079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sinterleme, Alümina, İtriyum Oksit, Toz Metalurjisi, Mikroyapı, Gözenek Büyüklüğü, Sintering, Alumina, Yttrium Oxide, Powder Metallurgical, Microstructure, Pore Size
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Alümina, kırılma dayanımı, mükemmel kimyasal kararlılık ve yüksek sertlik özellikleri sebebiyle genellikle endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Bu çalışmada, alümina tozunun özelliklerini geliştirmek amacıyla Al2O3-Y2O3 ham tozları yüksek sıcaklık fırınında çeşitli sıcaklıklarda sinterlenmiştir. Sinterlenmiş tozların malzeme özelliklerine olan etkisi incelenmiştir. Üretim aşamasında başlangıç malzemeleri olarak %99.99 saflıktaki Al2O3 ve %99.999 saflıktaki Y2O3 tozlarından yararlanılmıştır. Başlangıç malzemeleri olan ağırlıkça %33 Y2O3 içeren Al2O3-Y2O3 toz karışımları öğütülerek, daha sonra etüvde kurutulmuştur. Eleme işleminden sonra tozlar 1000°C, 1050°C, 1100°C sıcaklıklarda sinterleme işlemine tabi tutulmuştur. Farklı sıcaklıklarda sinterlenmiş tozların mikroyapıları, faz analizleri ve gözenek büyüklükleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Alumina is generally used in industrial application due to its fracture strength, excellent chemical stability and high hardness properties. In this study, Al2O3-Y2O3 raw powders were sintered at various temperatures in muffle furnace for improve the properties of alumina powder. The effect of sintered powders on the material was investigated. As the starting materials in the fabrication stage, the products %99.99 pure Al2O3 and %99.999 pure Y2O3 powders. The starting materials, Al2O3-Y2O3 powder mixtures including 33% by weight of Y2O3 were first milled, then dried in the oven. After sieving process, powders were sintered at 1000°C, 1050°C, 1100°C temperature. Microstructures, phase analyses and pore size of sintered powders at different temperatures were investigated.