Akut iskemik inme hastalarında hiperakut dönemde ambulatuar kan basıncı değerlerinin prognoza etkisi
The effect of ambulatory blood pressure values on prognosi̇s i̇n hyperacuteperi̇od i̇n pati̇ents wi̇th acute ischemi̇c stroke
- Tez No: 626097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY DEMİR, PROF. ŞEBNEM BIÇAKCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Ambulatuar kan basıncı ölçümü, hipertansiyon, akut iskemik inme, prognoz, Ambulatory blood pressure measurement, hypertension, acute ischemic stroke, prognosis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve amaç: İskemik inme ciddi morbiditesi olan ve mortaliteyle sonuçlanabilen yaygın bir akut nörolojik hastalıktır. Hipertansiyon iskemik inmenin en önemli değiştirilebilir risk faktörlerindendir. Çalışmamızda akut iskemik inme tanısı alan ve inme semptomlarının ilk 12 saati içerisinde başvuran hastalarda ambulatuar kan basıncı değerlerinin prognoza etkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Prospektif olarak planlanan bu çalışmada 01 Eylül 2018-31 Mayıs 2019 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Ünitesine akut iskemik inme tanısıyla yatışı yapılan ve inmenin ilk 12 saatinde başvuran 61 hasta dahil edilmiştir. Hastaların gece (saat 21-09 arası) ve gündüz (saat 09-21 arası) ambulatuar kan basıncı ve kalp hızı ölçümleri yapılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, TOAST sınıflamasına göre iskemik inme alt tipleri, giriş ve taburculuk NIHSS inme skoru, taburculuk ve 90. gün modifiye Rankin Skoru ile ambulatuar kan basıncı ve kalp hızı değerleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Hastaların gece ortalama ambulatuar kan basıncı değerlerinin gündüze göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yirmi dört saatlik, gündüz ve gece ortalama kalp hızı değerlerinin mortalite ile sonlanan grupta sağ kalan gruptan yüksek olduğu saptanmıştır ( p < 0,001). Genç inme olarak değerlendirilen grupta 24 saatlik ortalama arteryel kan basıncı, gündüz ve gece ortalama sistolik kan basıncı değerleri 55 yaş üstü gruba göre daha düşük olarak tespit edilmiştir (sırasıyla p = 0,047, p = 0,033, p = 0,023). Gündüz ortalama kalp hızının mortalite ve kötü prognoz gelişme riskini, yaş ve inme şiddetinin de kötü prognoz gelişme riskini arttıran anlamlı değişkenler olduğu saptanmıştır. Mortalite ve kötü prognoz gelişimi açısından ortalama kalp hızının gündüz ve gece değerlerinin anlamlı prediktörler olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, akut iskemik inme geçiren hastaların hiperakut dönemde ambulatuar kan basıncı ve kalp hızı ölçümlerinin kısa ve uzun dönemde prognoz açısından önemli belirteç olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Ischemic stroke is a common acute neurological disease with serious morbidity and mortality. Hypertension is one of the most modifiable risk factor of ischemic stroke. We aimed to investigate the effect of ambulatory blood pressure values on prognosis in patients with acute ischemic stroke admitted within the first 12 hours of stroke symptoms. Method: Sixty-one patients with acute ischemic stroke, who were admitted in the first 12 hours of stroke to the Çukurova University Faculty of Medicine Neurology Intensive Care and Stroke Unit between the dates of September 01, 2018 and May 31, 2019 were included in this prospective study. Ambulatory blood pressure and heart rate measurements were performed at night (between 21 p.m.-09 a.m. ) and during the day (between 09 a.m.-21 p.m.). The relationship between the demographic characteristics, ischemic stroke subtypes according to TOAST classification, NIHSS scores at admission and discharge, modified Rankin scale score at discharge and 90th day and ambulatory blood pressure and heart rate values were evaluated. Results: It was found that the mean ambulatory blood pressure values of the patients were higher at night than during the day. Twenty-four hour, day and night mean heart rate values were determined to be higher in the mortality group than the surviving group (p < 0,001). Twenty-four hour mean arterial blood pressure, day and night mean systolic blood pressure values were found to be lower in the group considered as young stroke compared to the group over 55 years old ( p = 0,047, p = 0,033, p = 0,023, respectively). Daytime mean heart rate was found to be significant variables that increase the risk of developing mortality and poor prognosis, and age and stroke severity increasing the risk of developing poor prognosis. In terms of mortality and poor prognosis development, the mean heart rate values of daytime and night were found to be significant predictors. Conclusion: This study showed that ambulatory blood pressure and heart rate measurements of patients with acute ischemic stroke in the hyperacute period may be important indicators of short and long-term prognosis.