Meme kanseri tanılı hastalarda atrofik vajinit tedavisinde plateletten zengin plazma ve vajinal nemlendirici jel uygulamalarının tedavi etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the treatment activities of platelet-rich plasma and vaginal moisturizing gel applications in patients with breast cancer diagnosis
- Tez No: 626215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Genitoüriner Sendrom, Plateletten Zengin Plazma, Vajinal Nemlendirici Jel, Breast Cancer, Genitourinary Syndrome, Platelet Rich Plasma, Vaginal Moisturizing Gel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bizim bu çalışmadaki amacımız sistemik ya da lokal hormon tedavisini kabul etmeyen GSM semptomu olan meme kanserli hastalarda PRP tedavisi ve vajinal nemlendirici jel tedavisinin Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI) , Vajinal Sağlık İndeksi (VHI) üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Kasım 2019 ve Mart 2020 tarihleri arasında başvuran opere meme kanseri öyküsü olan, 30 – 55 yaş arasında, evli ve ilişki sırasında GSM semptomları tarifleyen 42 hasta dahil edildi. Hastalar PRP ve vajinal nemlendirici jel tedavisi için eşit 2 gruba ayrıldı. Hastalar tedavi sonrası 1. ve 3. aylarda Kadın Cinsel İşlev Ölçeği - FSFI ve Vajinal Sağlık İndeksi – VHI ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda toplam 39 hasta değerlendirilmiştir. 20 hastada hiçbir yan etki gözlenmemiştir. FSFI genel anket puanları 0.ayda 12,32±7,17 iken 1.ayda 19,87±8,47 ve 3.ayda 23,36±8,70'dir. FSFI ayrı alt birimleriyle değerlendirildiğinde hastaların istek düzeyi, uyarılma düzeyi, kayganlaşma miktarı, orgazm olma oranları, ilişki doyumları anlamlı düzeyde artmış olup, ilişki sırasında hissettikleri ağrı anlamlı ölçüde azalmıştır. VHI Jinekolojik muayene ile yapılan VHI değerlendirmesinde ise göre 0.ay ortalaması 12,3±2,57 iken, 1.ay ortalaması 18,1±2,842 'dir. Vajen sağlığı yani akıntı volumü, epitel bütünlüğü, vajinal nem artmış olup vajinal pH azalmıştır.19 hastada hiçbir yan etki gözlenmemiştir. FSFI genel anket puanları 0.ayda 16,21±5,58 iken 1.ayda 24,22±6,43 ve 3.ayda 25,80±5,53'dir. FSFI ayrı alt birimleriyle değerlendirildiğinde hastaların istek düzeyi, uyarılma düzeyi, kayganlaşma miktarı, orgazm olma oranları, ilişki doyumları anlamlı düzeyde artmış olup, ilişki sırasında hissettikleri ağrı anlamlı ölçüde azalmıştır. Sonuç: Genitoüriner sendromu olan kadınlarda birinci basamak tedavi olan vajinal nemlendirici jellerin yararı gösterilmiştir. Her iki tedavi yönteminin hastaların cinsel yaşamı ve vajen sağlığı üzerine olan olumlu etkisi istatiksel olarak benzer bulunmuştur. PRP'nin sürekli kullanım gerektirmemesi avantaj gibi gözükse de sonuçta invaziv bir işlemdir. Bu çalışmada total skorların yüksek olması ve invaziv olmayan bir yöntem olması kolay ulaşılabilir olması nedeniyle vajinal nemlendirici daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to examine the effect of PRP treatment and vaginal moisturizing gel treatment on the Female Sexual Function Scale (FSFI), Vaginal Health Index (VHI) in breast cancer patients with GSM who do not accept systemic or local hormone therapy. Material and methods:42 patients who applied to Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between November 2019 and March 2020 were included in the study. The patients were between 30-55 years of age with a history of breast cancer and described pain during intercourse. The patients were divided into two equal groups for PRP and vaginal moisturizing gel treatment.Patients were evaluated with the Female Sexual Function Scale - FSFI and Vaginal Health Index - VHI in the 1st and 3rd months after treatment. Findings:In our study, a total of 39 patients were evaluated.No side effects were observed in 20 patients. FSFI general survey scores are 12.32 ± 7.17 in the first month, 19.87 ± 8.47 in the first and 23.36 ± 8.70 in the third. When FSFI is evaluated with separate subunits, the patients' level of desire, level of arousal, the amount of slippage, the rate of orgasm, their satisfaction with the relationship increased significantly, and the pain they felt during the relationship decreased significantly.According to the VHI evaluation performed by VHI Gynecological examination, the average of the month is 12.3 ± 2.57 and the average of the first month is 18.1 ± 2.842.No side effects were observed in 19 patients. FSFI general survey scores are 16.21 ± 5.58 in the 0th month and 24.22 ± 6.43 in the 1st and 25.80 ± 5.53 in the 3rd.When FSFI is evaluated with its separate subunits, patients' level of desire, arousal, amount of slippage, orgasm rates, relationship satisfaction increased significantly, and the pain they felt during the relationship decreased significantly. Conclusion: The benefit of primary care vaginal moisturizing gels has been demonstrated in women with severe genitourinary symptoms.The positive effect of both treatment methods on patients' sexual life and vagina health was statistically similar. Although it does seem like an advantage that PRP does not require continuous use, it is an invasive procedure after all. In this study, it was concluded that the vaginal moisturizer is more advantageous because the total scores are high and it is an easily accessible non-invasive method.