Irak'ın kuzeyinde inşaat işgücü verimliliğini etkileyen kritik faktörlerin incelenmesi.
An investigation of the critical factors affecting construction labor productivity in northern of Iraq
  1. Tez No: 626220
  2. Yazar: KOSRAT MOHAMMED OMAR KHOSHNAW
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Verimlilik, Verimliliği Etkileyen Kritik Faktörler, Anket, SPSS Programı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnşaat endüstrisi, gelişmekte olan herhangi bir ülkede hayati bir rol oynamaktadır. Bu sektör, aynı zamanda genel ekonomik büyümeye önemli bir katkı yapan sosyoekonomik gelişimde gereken altyapının tanıtımını yapacaktır. İnşaat büyümesini etkileyebilecek ana faktörlerden biri, esas olarak işgücü performansı ile ilişkili verimliliktir. İlgili proje çalışmalarını yürüterek, uygun etkileyen faktörleri yönetirler.Bu nedenle, mevcut çalışma, inşaat işçiliği verimliliğini etkileyen kritik faktörlerin etkisinin belirlenmesi ve incelenmesiyle ilgilenmektedir, böylece yöneticiler ve profesyoneller, herhangi bir proje için tüm yaşam döngüsü boyunca etkilerini yönetebilirler. Veri toplamak için araştırmacı tarafından yapılandırılmış anketler hazırlanmıştır. Anket, literatür taramasını izlemiş ve araştırmacının üretkenliği etkileyebileceğine inandığı ve SPSS programı kullanılarak analiz edilen 32 faktörden oluşmaktadır. Yönetim becerileri, malzeme ve ekipman yönetimi, zaman çizelgesi, insan gücü sorunları, teknik konular, motivasyonel faktörler çevresel etki ve güvenlik faktörlerinin inşaat verimliliği üzerindeki sekiz etkisinin araştırılması ve incelenmesi için hem korelasyon testi hem de regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar, sekiz faktörden dördünün (zaman çizelgesi, motivasyon faktörleri, insan gücü sorunları ve yönetim becerileri olan) verimlilikle doğrudan pozitif ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu, diğer faktörlerin anlamlı olmadığını göstermiştir. Son olarak, bu faktörlerin nasıl yönetileceği hakkında daha fazla öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The construction industry plays a vital role in any developing country. This sector will promote the infrastructure required in socioeconomic development which also a major contributor to the overall economic growth. One of the main factors that may affect the construction growth is productivity which mainly associated with the labor performance. Since productivity factors cannot be eliminated, professionals can reduce their risks on construction productivity through conducting proper project studies to manage the relevant affecting factors. That's why, current study deals with identifying and studying the impact of critical factors affecting construction labor productivity, so that managers and professionals can manage their impact during the whole cycle life for any project. Inorder to gather data, structured questionnaires have been prepared by there searcher. The questionnaire followed the literature review and consists of 32 factors there searcher believed might affect productivity and analyzed by using SPSS program. Both correlation test and regression analysis were conducted to investigate and study the impact of eight factors namely management skills, materials and equipment management, time schedule, man power issues, technical issues, motivational factors environmental impact, and safety factors on construction productivity. The results showed that four factors out of eight have a direct positive and significant relationship with productivity which are time schedule, motivation factors, man power issues, and management skills, other factors are showed to be not significant. Finally, further recommendations for how to manage those factors are provided. Keyword: Construction Industry, Labor Productivity, Critical Factors Affecting Productivity, SPSS Program.