Etkinliklerde sponsorluk: Arkas Aegean Lınk Regatta örneği
Sponsorship at events: Case of Arkas Aegean Link Regatta
  1. Tez No: 626221
  2. Yazar: ECEM KAYSERİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik Yönetimi, Sponsorluk, Deniz Turizmi, Event Management, Sponsorship, Marine Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
90'lı yıllardan bu yana gelişimini hızla sürdüren etkinlikler yönetim sürecinde; planlama, pazarlama ve uygulama gibi birçok aşamayı barındırmaktadır. Planlama sürecinde katılımcılardan sağlanan gelirler ve yatırımlar dışında etkinlikler, hayata geçirilebilmek için finansal desteğe ihtiyaç duyar. Bu anlamda, sponsorluklardan elde edilen maddi ve ayni destekler etkinlik yönetimi için önem kazanmaktadır. Sponsorluk, bugün birçok büyük işletmenin pazarlama çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır. Son dönemde işletmelerin etkinlik sponsorluğuna büyük miktarda yatırım yaptığı ve kurumsal imajını güçlendirme, reklam yapma imkanı sağlama ve hedef kitle ile etkileşim sağlama gibi bir çok amaçla etkinliklere sponsor olduğu görülmektedir. Bu araştırmada örnek olay Arkas Aegean Link Regatta olarak belirlenmiştir. Yarışın organizasyon komitesi üyeleriyle sponsorluk süreci ile ilgili yüz yüze görüşmeler yapılmış ve süreç yorumlanmıştır. Ayrıca etkinlik için hazırlanan basılı materyaller ve etkinlik sosyal medyası arşivine ulaşılmış, organizasyonu gerçekleştiren firmanın bu pazarlama çalışmalarında sponsorlara ne derece yer verdikleri incelenmiştir. Araştırma, etkinlik yönetimi ve sponsorluk konularında gerçekleştirilen kapsamlı literatür araştırmalarıyla desteklenmiştir. Araştırmanın bulguları, etkinliklerin sponsorluktan maddi veya ayni destek elde ederken, sponsor firmaların ise etkinlikler aracılığıyla markalarını tanıtma imkanı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Special events management, which has gained importance in the 1990s, has several stages, such as planning, marketing and implementation. Financial support is required for the events to be staged apart from the income and investment coming from the organising firm. In this perspective, sponsorship, both in monetary and non-monetary forms, is an important tool in supporting organising firms. Sponsorship has now an important place in firms marketing efforts. Nowadays, a lot of firms have started to invest in event sponsorship with the aim of strengthening the image, gaining the advertising opportunity and interacting with their target markets. In this research, Arkas Aegean Link Regatta is selected as the case study. In this research, face-to-face interview technique is used with event organizers in order to understand sponsorship process. In addition to face-to-face interviews, the printed marketing material prepared for the event and the event's social media account archives were reached and the placements and coverage of sponsors in such marketing tools are investigated. The research is also supported by the literature review in the fields of event management and sponsorship. The findings of this research show that with sponsorship, sponsoring companies are gaining opportunities to promote their brands while the event organizer is gaining monetary or/and non-monetary sources from the sponsors.