Akdeniz Üniversitesi hastanesinde total diz protezi yapılan hastalarda perioperatıf ve postoperatif dönemde analjezi uygulamalarının etkinliklerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
The evaluation and comparison of the effectiveness of analgesia practicesin the perioperative and postoperative period in patients undergoing total knee replacement in Akdeniz Üniversity hospital
  1. Tez No: 626287
  2. Yazar: BARIŞ CAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE BİGAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: TDP, Periartiküler Enjeksiyon, Lokal İnfiltrasyon Analjezisi, TKR, Periaticular Injection, Local Infiltration Analgesia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Total diz protezi (TDP) yaygınlığı giderek artan şekilde uygulanan, ağrıyı giderici ve fonksiyonu düzeltici en başarılı ortopedik operasyonlardan biridir. Operasyon sonrası etkin analjezi uygulanmasının, etkin rehabilitasyon, ağrının kronikleşmesinin engellenmesi, eklem açıklığı ve kuadriseps fonksiyonunun maksimize edilmesi ve komplikasyonların minimuma indirilmesi gibi hayati öneme sahip avantajları vardır. Çalışmamızın amacı, merkezimizde uygulanan anestezi ve analjezi yöntemlerinin toplam opioid tüketimi, ağrı skorları, hastane yatış süresi gibi parametreler açısından incelenip, sağlık hizmeti sunumunun bu çalışma ve literatürdeki çalışmalar ışığında iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde, ASA (American Society of Anesthesiologists-Amerikan Anestezistler Cemiyeti) sınıflandırmasına göre ASA I-III risk grubundan, 18-81 yaş arasında, elektif olarak, başka hiçbir operasyon yapılmadan sadece unilateral diz protezi operasyonu yapılan hastaların perioperatif/postoperatif prospektif olarak verileri gözlemsel olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 51 hasta alınmıştır. Olgular PAI yapılıp yapılmadığına göre gruplandığında PAI yapılan hastalarda dinlenmede 6, 12, 24 ve 48. saat ağrı skorları anlamlı olarak daha düşük çıkmıştır, pasif hareketle ise 12. saat dışında anlamlı fark bulunamamıştır. Yine PAI grubunda anlamlı olarak daha az total post-op opioid tüketimi görülmüştür. Bunun dışında bakılan parametrelerde PAI grubunun diğer tekniklere üstünlüğü bulunamamıştır ancak bulantı/kusma ve erken dönem rehabilitasyon kriterleri açısından tüm gruplar arasında anlamlı fark vardır. Sonuç: Bu çalışmamız sayesinde LIA ve FB gibi rejyonel analjezi tekniklerinin kullanılmasının, kendi aralarında birbirleri üzerine kesin kanıtlanmış avantajları olmamasına rağmen, konvansiyonel olarak genel anestezi ve sistemik opioid kullanımına göre dramatik avantajları olduğu görmüş bulunmaktayız. Merkezimizde sağlık hizmetlerinin sunumu da çalışmamız sonuçları ve literatür ışığında geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation and Comparison of the Effectiveness of Analgesia Practices in the Perioperative and Postoperative Period in Patients Undergoing Total Knee Replacement in Akdeniz University Hospital Purpose: Total knee replacement surgery (TKR), an operation with increasing incidence, is one of the most successful orthopedic operations, offering pain relief and functional improvement. The effective analgesic applications after the operation has vital advantages such as effective rehabilitation, prevention of chronic pain, maximization of joint range of motion, improvement of quadriceps function and minimisation of possible complications. The purpose of our study is to examine the anesthesia and analgesia methods practiced in our center in terms of parameters such as total opioid consumption, pain scores, length of hospital stay and improve the health service delivery in the light of the results of both our study and literature. Methods: The Perioperative / postoperative data of patients undergoing elective unilateral total knee replacement operation in Akdeniz University Medical Faculty Hospital, aged between 18-81, ASA (American Society of Anesthesiologists) classification I-III were examined prospectively and observationally. Results: When the patients were grouped according to whether or not PAI was performed, the pain scores of 6th, 12th, 24th and 48th hours at rest were significantly lower in the patients who underwent PAI, and there was no significant difference other than the 12th hour pain scores with passive movement. Again, significantly lower total post-op opioid consumption was observed in the PAI group. Apart from this, for parameters such as hospital stay time, 90 degree knee flexion time, first mobilization time, PAI was not found to be superior to other analgesic techniques. However, it was shown that there was a significant difference between groups in terms of nausea / vomiting and in an early rehabilitation criteria, time to positivity of straight leg raise test. Conclusion: In our study, we have seen that the use of regional analgesia techniques such as LIA and FB have dramatic advantages over general anesthesia and systemic opioid use, although they are not proven to have definite advantages among themselves. The quality of health services in our center will also be improved in the light of our study results and literature.