Gömülü alt 20 yaş dişi cerrahisinde odyoanaljezinin hastanın kaygı ve ağrı düzeyi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effect of odyoanalgesia on patient anxiety and pain level during impacted mandibular third molar surgery
- Tez No: 626291
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ALTUNDOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, gömülü 20 yaş dişi çekimi, odyoanaljezi, STAI, Anxiyety, extraction of impacted lower third molars, odyoanalgesia, STAI
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma; günümüzde tıpta birçok alanda tedavi amacıyla kullanılan odyoanaljezinin gömülü alt 20 yaş dişi cerrahisinde hastanın kaygı ve ağrı düzeyi üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız Ankara Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim dalı'na başvuran gömülü kemik retansiyonlu alt 20 yaş dişine sahip 66 hasta üzerinde yapılmıştır. Cerrahi çekim yapılırken 1. gruptaki 22 hastaya beyaz gürültü fonunda hazırlanmış popüler şarkıların olduğu cd, 2. gruptaki 22 hastaya aynı şarkılardan hazırlanan cd dinletilmiştir, 3. Gruptaki 22 hastaya ise doğal ortam gürültüsü eşliğinde işlem yapılmıştır. Cerrahi öncesinde tüm hastalara STAI-I ve STAI-II formları uygulanmıştır. Anksiyete düzeylerini VAS skalasında işaretlemeleri istenmiştir. İşlem sonrasında yine STAI-I ve STAI-II formları uygulanmıştır, anksiyete düzeylerini VAS skalasında işaretlemeleri istenmiştir. İşlem sırasında hissettikleri baskı/ağrı düzeyi VAS skalası ile değerlendirilmiştir. İşlemi tekrar yaptırma isteği sorgulanmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; tüm gruplarda postoperatif anksiyete için VAS ölçümleri anlamlı azalma göstermiştir. STAI-I değerleri de tüm gruplarda postoperatif dönemde anlamlı olarak azalmıştır. STAI-II ölçümü postoperatif dönemde sadece müzik ve beyaz gürültünün birlikte dinletildiği grupta anlamlı bir azalma göstermiştir. Gruplar arasında intraoperatif ağrı için VAS ölçümleri işlemi tekrar yaptırma isteği yönünde anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of odyoanalgesia which is used in many areas of medicine on the patient's anxiety and pain level during the surgery of impacted lower third molars. Our study was carried out on 66 patients, who applied to Ankara University Department of Oral and Maxillofacial Surgery, suffering from impacted mandibular third molars. During surgery, 22 patients in the 1st group listened CD of popular songs with white noise, 22 patients in the second group listened CD of the same songs without white noise, 22 patients in the third group were treated with ambient noise without any song or white noise. STAI-I and STAI-II forms were applied to all patients before surgery. They marked their anxiety levels on the VAS scale. After the procedure, STAI-I and STAI-II forms were applied and they marked the anxiety levels on the VAS scale. The pressure/pain level which they felt during the procedure was evaluated by VAS scale. The willingness to undergo same procedure was also evaluated. According to the results of our study; VAS measurements for postoperative anxiety were significantly decreased in all groups. In all groups, STAI-I values decreased significantly in the postoperative period. STAI-II measurement showed a significant decrease in the postoperative period in the group which music and white noise were listened together. VAS measurements for intraoperative pain did not differ significantly between the groups. There was no significant difference between the groups for the willingness to repeat the process.