Farklı polimerizasyon yöntemleri ile elde edilen polimetil metakrilat kaide rezinlerine hibrit polimer ilavesinin mekanik özelliklere etkisi
The effect of hybrid polymer addition on the mechanical properties of pmma base resins polymerized by different methods
- Tez No: 626292
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KESKİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nanosilika Partikül, Yüzey Sertliği, Esneme Dayanımı, γ -MPS, Akrilik Rezin, Silan Bağlayıcı Ajan, Nanosilica Particle, Surface Hardness, Flexural Strength, Sert -MPS, Acrylic Resin, Silane Binding Agent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
PMMA esaslı rezinler diş hekimliğinde en çok kullanılan kaide materyali olmuştur. PMMA' nın darbe ve yorulma direncine karşı dayanıksız ve mekanik özelliklerinin yetersiz olmasından ötürü sıklıkla hastalar protez kırığı şikayetiyle dişhekimine başvurmaktadır. Bu materyalin geliştirilmesi için bir çok madde kullanılarak yapısal olarak güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmamızın amacı, protez yapımında kullanılan iki farklı yöntemle polimerize olan PMMA esaslı akrilik kaide materyalinin güçlendirilmesi amacıyla yararlanılan iki farklı oranda hazırlanmış nanosilika partikülllü deneysel hibrit polimerin %1 ve % 3 olarak ilave edilmesinin esneme dayanımını ve yüzey sertliğini ne şekilde etkilediğini araştırmaktır. Çalışmamızdaki esneme dayanımı testi için, 65x10x3 mm boyutlarında bar şeklinde ve yüzey sertliği testi için ise 5x 10 mm disk şeklinde örnekler hazırlanmıştır. Konvansiyonel grup örnekleri için ısı ile polimerize olan QC-15 akrilik rezin (Imıcryl Ltd. Şti., Konya, Türkiye) polimeri (toz) ile monomeri (sıvı), ü retici firmanın talimatlarına uygun olarak karıştırılmıştır. Mikrodalga enerjisi ile polimerize olan örnekler Acron MC akrilik rezin (G.C AMERICA INC. ALSIP, U.S.A) polimeri ile monomeri, üretici firmanın talimatlarına uygun olarak karıştırılmıştır. Çalışmamızda kullanılan hibrit polimer, üretici firma tarafından (Imıcryl Ltd. Şti., Konya, Türkiye) yüzeyi ᵧ-MPS (3-methacryloxy propyl trimethoxy silane) ile silanlanmış 12-20 nm (nanometre) partikül büyüklüğüne sahip organik-inorganik yapıda silika ve PMMA karışımı hibrit hidrofobik bir materyal olarak tanımlanmıştır. % 30 ve % 50 oranında ilave madde olarak kullanılan hibrit polimer parçacıkları dijital hassas terazi ile tartılarak total akrilik karışımının ağırlıkça % 1' i ve % 3' ü oranında ilave edilerek A1, A3, B1, B3 grupları elde edilmiştir. Araştırmamızda konvansiyonel yöntemle polimerize edilen gruplarda hibrit nanosilika ilavesinde akrilik rezinin esneme dayanımında azalma görülmüştür. Mikrodalga enerjisiyle polimerize edilen gruplarda ise hibrit nanosilika ilavesiyle akrilik rezinlerin esneme dayanımında anlamlı bir değişim olmamıştır. Ayrıca çalışmamızda silika ilavesi ile konvansionel gruptaki yüzey sertliği değerlerinde azalma görülmüştür. Ancak mikrodalga grubunda yapılan silika ilavesiyle yüzey sertliği değerlerinde artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
PMMA based resins were the most widely used base resins in dentistry. Because PMMA is not susceptible to impact and fatigue resistance and its mechanical properties are insufficient, patients often consult a dentist with a complaint of prosthetic fracture. This material is intended to be structurally strengthened by using a number of substances to improve it. The aim of our study is to investigate how the addition of two different proportions of nanosilica particulate experimental hybrid polymer used for the strengthening of the PMMA based acrylic base material polymerized by two different methods used in the prosthesis construction to 1% and 3% affect the flexural strength and surface hardness. For the flexural strength test in our study, 65x10x3 mm bar shape and 5x 10 mm disc for surface hardness test were prepared. Convesional groups examples of which are polymerized by heat QC-15 acrylic resin (IMICRYL Ltd. Sti., Konya, Turkey) polymer (powder) and monomer (liquid) are mixed according to the manufacturer's instructions. Examples of the group polymerized with microwave energy were mixed with acron mc acrylic resin (G.C AMERICA INC. ALSIP, U.S.A) polymer and the monomer in accordance with the manufacturer's instructions. Silica examples of groups (Group A, B) used in our study hybrid polymer by the manufacturer (IMICRYL Ltd. Sti., Konya, Turkey) surface ᵧ-MPS (3-methacryloxy propyl trimethoxy silane) and silanated 12 to 20 nm (nanometers) The mixture of silica and PMMA is defined as a hybrid hydrophobic material. Hybrid polymer particles, which are used as additives in % 30 and% 50, are weighed with digital precision scales and obtained as 1% and 3% by weight of total acrylic mixture. And we have A1, A3, B1, B3 groups. In our study, it was observed that the elastic strength of the acrylic resin decreased with the addition of hybrid nano silica in conventional polymerized groups. There was no significant change in the flexural strength of acrylic resins with the addition of hybrid nano silica in microwave polymerized groups. In addition, in our study, the decrease in the surface hardness values in the conventional group was observed with the addition of silica. However, surface hardness values increased with the addition of silica in the microwave group.