Ülseratif kolit oluşturulan hayvan modelinde arum dioscoridis bitki ekstraktı uygulamasının antioksidan ve anti-inflamatuar etkisinin araştırılması
Intestinal anti-inflammatory and anti-oxidant activity of the aqueous extract from arum dioscoridis in acetic acid induced colitis in rats
- Tez No: 626367
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR GİŞİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: arum dioscoridis, oksidatif stres, deneysel kolit, total oksidan durum, malondialdehit, arum dioscoridis, oxidative stress, experimental colitis, total oxidant status, malondialdehyde
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş ve Amaç: Ülseratif kolit barsakta kolon ve rektum tutulumu yaparak, mukozal ve submukozal inflamasyonla seyreden kronik, inflamatuvar bir hastalıktır. Ülseratif kolit tedavisinde çeşitli anti-inflamatuvar, immünmodülatör ve biyolojik tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda alternatif tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca çoğunluğu yurtdışı kökenli üretilen bu ilaçlar ülke ekonomisine ilave yükler getirmektedir. Arum dioscoridis ülkemizde yetişen oksidasyon, immün sistem, inflamasyon üzerine birçok biyolojik aktiviteyi düzenlediği gösterilmiş bir bitkidir. Bizde çalışmamızda farelerde asetik asit ile oluşturulan deneysel kolitte arum dioscoridisin etkilerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Ağırlıkları 180-210 gr arasında değişen 6 haftalık 56 adet Wistar Albino cinsi dişi sıçanlar her grupta 8 hayvan olacak şekilde 7 eşit gruba ayrıldı. Grup 1; kontrol grubu. Grup 2 deneysel kolit oluşturulan grup. Grup 3 profilaktik oral arum dioscoridis tedavisi verilerek deneysel kolit oluşturulan grup. Grup 4 deneysel kolit oluşturulan ve etanollü çözücüyle oral arum dioscoridis tedavi verilen grup. Grup 5 deneysel kolit oluşturulan ve DMSO'lu çözücüyle oral tedavi verilen grup. Grup 6 deneysel kolit oluşturulan ve DMSO'lu çözücüyle rektal tedavi verilen grup. Grup 7 deneysel kolit oluşturulan ve 2 kat oral tedavi verilen grup. Farelerden alınan doku örneklerinde arum dioscoridisin etkileri makroskopik,histopatolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda arum dioscoridis tedavi ve profilaksisi ile makroskopik ve mikroskopik istatistiksel anlamlı iyileşmeler saptandı. Asetik asitle oluşturulan kolit modelinde total oksidan durum (TOS), tiyol/disülfüd, malondialdehit (MDA), myeloperoksidaz (MPO) düzeylerinde artış saptandı. Ayrıca total antioksidan kapasitede azalma saptandı. Kolit grubunda tedavi grublarına göre anlamlı kilo kayıpları oldu. Sonuçlar: Bu çalışmada, arum dioscoridis'in ratlarda oluşturulan kolit modelinde olumlu etkileri olduğunu özellikle profilaksi ve etanol ile çözülerek verilen gruplarda barsak iltihabını belirgin şekilde iyileştirdiğini gösterdi. Ayrıca arum dioscoridis'in ülseratif kolittede destek tedavisi amacıyla kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Ulcerative colitis is a chronic inflammatory disease that involves colon and rectum and progresses with mucosal and submucosal inflammation. Various anti-inflammatory, immunomodulatory and biological treatments are used in the treatment of ulcerative colitis. As these treatments are insufficient, alternative treatment methods are needed. In addition, due to possession of drug imports from foreign pharmaceutical manufacturers, it creates a significant burden on the country's economy. Arum dioscoridis is a plant that has been shown to regulate many biological activities on oxidation, immune system and inflammation. In our study, we aimed to investigate the effects of arum dioscoridis in experimental colitis caused by acetic acid in mice. Material and Methods: In this study 56 Wistar Albino female rats, 6 weeks old, weighing 180- 210 g, were seperated into 7 equal groups with 8 animals in each group. Group 1 is the control one without any administration. An experimental colitis has been created on Group 2. Group 3 is treated with prophylactic oral arum dioscoridis before creating experimental colitis. The rats belongs to Group 4 has been received oral arum dioscoridis treatment with ethanolic solvent after creating experimental colitis. Group 5 was given oral treatment with solvent with DMSO after experimental colitis was created. Group 6 rectal treatment with solvent with DMSO after experimental colitis has been created. Group 7 was given a 2-fold oral treatment after experimental colitis. In tissue samples taken from mice, the effects of arum dioscoridis were evaluated macroscopically, histopathologically and biochemically. Results: In our study, statistically significant macroscopic and microscopic improvement was found with arum dioscoridis treatment and prophylaxis. In the colitis model created with acetic acid and TOS, thiol / disulfide, MDA, and MPO levels were increased. In addition, a decrease in total antioxidant capacity was detected. There were significant weight losses in the colitis group compared to the treatment groups. Conclusion: In this study, It showed that arum dioscoridis has positive effects on rats and significantly improving intestinal inflammation especially in the prophylaxis group and treatment groups given by dissolving with ethanol in the colitis model created in rats. It was also concluded that arum dioscoridis can be used for supportive therapy in ulcerative colitis.