Experiences of couples going through assisted reproductive treatment: A phenomenological study
Yardımcı üreme teknikleri ile tedavi gören çiftlerin deneyimleri: Fenomenolojik bir araştırma
  1. Tez No: 626391
  2. Yazar: BEGÜM AKÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME SENEM ZEYTİNOĞLU SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yardımcı Üreme Teknikleri (YÜT), Aşılama, Tüp Bebek, Başarısız Tedavi, Çift Deneyimleri, Baş etme Yolları, Toplum Etkisi, Assisted Reproductive Treatment (ART), Intrauterine Insemination (IUI), In Vitro Fertilization (IVF), Unsuccessful Treatment, Couple Experiences, Coping Sources, Impact of Community
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı Yardımcı Üreme Tedavisi (YÜT) gören çiftlerin deneyimlerini incelemektir. Bu araştırmada 2 temel YÜT yöntemi esas alınmıştır bunlar; aşılama ve tüp bebek yöntemleridir. Bu araştırmada, çiftlerle yapılan görüşmelerde, çiftlerin tedavi deneyimlerinin yanı sıra başarısız tedavi siklusları yaşama deneyiminin etkisi de araştırılmıştır. Zeynep Kamil Hastanesi'nde halihazırda YÜT süreci içine olan, geçmişte 2 veya daha fazla başarısız tedavi süreci deneyimlemiş altı gönüllü çift çalışmaya katılımcı olarak dahil edilmiştir. Çiftlerle, yaklaşık bir saat süren yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde, Biyopsikososyal modele uygun olarak çiftlerin deneyimleri biyolojik, psikolojik ve sosyal alanlar ele alınarak incelenmiştir. Çiftlerin betimlemelerinin özünü ortaya koyabilmek adına görüşmeler Transandantal Fenomenoloji kullanılarak niteliksel olarak analiz edilmiştir. Çiftler en temelde tedavi sürecinde ve başarısız tedavi sonrası deneyimledikleri duygulardan söz etmişlerdir. Bu duygularla baş etme yolları, çiftler arası ilişkisel destek ve toplumun etkisi de yapılan görüşmelerde ortaya konan konulardandır. Bu araştırmanın bulguları olarak, yapılan veri analizleri sonucunda dört ana temaya ulaşılmıştır, bunlar; YÜT sürecinde döngüsel deneyimler, baş etme yolları, çift olarak deneyimleme ve toplumu ele almadır. Bulgular YÜT sürecindeki çiftlerle çalışan doktorlar, hemşireler ve ruh sağlığı uzmanları için bilgi sunmaktadır. Bulgular, literatürde bulunan diğer çalışmalar ışığında tartışılmış ve klinik uygulamalar ve gelecekte yapılabilecek çalışmalara dair öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the experiences of couples in Assisted Reproductive Treatment (ART) process is aimed to revealed by focusing the two treatment methods of ART; Intrauterine Insemination and In Vitro Fertilization. In addition to the experience of being under treatment, having unsuccessful treatment cycles also investigated through interviews with couples. Six voluntary couples who have concurrently received ART in Zeynep Kamil Hospital and had at least two previous unsuccessful trials been included as participants in this study. The semi-structured in-depth interviews which took approximately one hour were conducted with participant couples. Through the interviews, accordingly to Biopsychosocial model, experiences of couples on biological, psychological and social domains were investigated. For the aim of revealing the essence of couples' descriptions in interviews, Transcendental Phenomenology used as the qualitative method of analyze. Couples mainly stated their emotions emerged through the treatment process and unsuccessful results. The methods for coping, relational support among spouses and impact of community are also discussed during interviews. As findings of the study, data analyses revealed four main themes as; cycle of experiences in ART process, resources of coping, going through ART as a couple and dealing with community. The results provided useful information for doctors, nurses and mental health workers whose working with couples in ART. Provided findings are discussed in light of previous studies in literature and suggestions for clinical implications and further researches are presented in the study.