Telif hakkının devri
Copyright transfering
- Tez No: 626442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE ŞEN DOĞRAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Telif hakkı, telif hakkının devri, mali haklar, sözleşme ve tasarruflar, Copyright, copyright transfering, economic rights, contract and legal transactions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte fikri mülkiyet hukuku en önemli hukuk dallarından biri haline gelmiştir. İnsanı diğer varlıklardan ayıran düşünme yeteneği sayesinde, eser sahibinin fikri çaba ve çalışması sonucu ortaya çıkardığı eserde bulunan hakların tümü telif hakkını oluşturmaktadır. Telif hakkı da Fikri Mülkiyet Hukuku kapsamında yer almaktadır. Eser sahibinin fikir ve sanat eserleri üzerindeki telif hakkından kaynaklanan hak ve yetkileri 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Telif hakkı içeriğinde maddi ve manevi hakları barındıran tek bir haktır. Eser sahibi, eser üzerindeki mali haklarını üçüncü kişilere kısmen veya tamamen devredebilir. Ancak manevi haklar eserle sahibinin kişiliği arasındaki ilişkiden kaynaklı olup bu hakların üçüncü kişiye devri mümkün değildir. Telif hakkının devrinin konusunu yalnızca maddi/mali haklar oluşturur. Tezimizin konusu telif hakkının devri olduğu için öncelikle telif hakkı kavramı, hakkın hukukumuzdaki düzenlenişi, FSEK'e göre eser kavramı ve türleri ile telif hakkı içeriğinde yer alan maddi ve manevi hak çeşitleri kısaca açıklanmıştır. Tezimizin devamında telif hakkının devri, devre ilişkin sözleşme ve tasarruflar ile devrin şekli incelenmiştir. Tezimizin son bölümünde, telif hakkının devrinin diğer hakların devriyle kıyaslaması yapılarak devrin sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with advancement of technology, intellectual property law has become one of the most important law branch. Due to the cognitive ability that seperates human from other beings, author's all the rights on the work constitutes copyright as a consequence of intellectual effort and hard work. Copyright is involved in scope of Intellectual Property Law. Author's rights and licence on intellectual and artistic works derived from copyright are protected by Law on İntellectual and Artistic Works numbered 5846. Copyright is a sole right that contains some economic and moral rights. Authors may assign the economic rights on a work partially or completely to third parties. But, moral rights are derived from the relationship between the work and the personality of the author so that these rights are impossible to be assigned to third parties. Transfer of copyright's subject constitutes only economic rights. Because of the subject of our thesis is copyright transfering, primarily copyright concept, copyright in our law branch, according to the Copyright Law of Turkey, what are works and types of works with economic and moral rights types are explained briefly in thesis. In the continuation of our thesis; copyright transfering, transfering about contract and legal transactions and transfering form are examined. At the end of our study dwelled on copyright transfering compare with other right transfering and effects of transfer.