Serebral palsili çocuklarda sosyodemografik özellikler ile kaba motor fonksiyon ve aktivite katılım düzeyi arasındaki ilişki
Relationship between sociodemographic features gross motor function and activity participation level in children with cerebral palsy
- Tez No: 626465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZÜDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Sosyodemografik özellik, Kaba motor fonksiyon, Aktivite katılım düzeyi, Cerebral Palsy, Sociodemographic feature, Gross motor function, Activity participation level
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Serebral Palsi (SP); doğum öncesinde, doğum sırasında ya da sonrasında merkezi sinir sistemine ait yapıların hasarı sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Gelişim gösteren beyinde ilerleyici olmayan bir lezyon sonucu gelişen SP, yaşla değişebilen aktivite limitasyonlarına ve postür bozukluklarına neden olabilmektedir. Hastalığa eşlik eden bu sorunlar SP'li çocukları sürekli özel ilgi ve bakıma muhtaç bırakır. Bu durum ebeveynleri fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebilmekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Bununla birlikte ailenin sosyodemografik özellikleri ve aile bireylerinin tutum ve davranışları SP' li çocukların motor ve mental gelişimlerini primer düzeyde etkilemektedir. Bu çalışmada sosyodemografik özelliklerin çocukların fonksiyonellik ve aktivite katılım düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamız 5-18 yaş arasındaki 82 SP tanılı çocukların sosyodemografik özellikleriden; yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne yaşı, doğum yaşı, yaşadıkları ev tipi, anne eğitim düzeyi, aylık gelir düzeyi bilgileri kaydedildi. Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS), Pediatrik Engellilik Değerlendirme Envanteri (PEDİ) ölçekleri aracılığıyla fonksiyonellik ve aktivite katılımlarını değerlendirildi. Elde edilen sonuçların istatiksel analizi yapılarak parametreler arasındaki ilişkiler belirlendi. Yapılan analizler KMFSS ve PEDİ arasında anlamlı bir ilişki olduğunu gösterdi (p0.05). Sonuç olarak kardeş sayısı ve çocuğun yaşı, kaba motor fonksiyon ve aktivite katılım düzeyini etkilemekte olup fizyoterapistlerin değerlendirme ve tedavi programı planlarken bu konuyu dikkate almalarının faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cerebral Palsy (SP); It is a disorder that occurs as a result of damage to the structures of the central nervous system before, during or after birth. SP, which develops as a result of a non-progressive lesion in the developing brain, can cause age-varying activity limitations and posture disorders. These problems accompanying the disease make children with CP constantly in need of special attention and care. This situation can affect parents physically, socially and psychologically and decrease the quality of life. However, the sociodemographic characteristics of the family and the attitudes and behaviors of the family members primarily affect the motor and mental development of children with CP. In this study, we aimed to investigate the effect of sociodemographic features on children's functionality and activity participation levels. Our study is one of the sociodemographic characteristics of 82 patients diagnosed with SP between the ages of 5-18; age, gender, number of siblings, maternal age, birth age, home type of residence, maternal education level, monthly income level were recorded. Functional and activity contributions were evaluated through the Gross Motor Function Classification System (KMFSS), Pediatric Disability Assessment Inventory (PEDI) scales. Relationships between parameters were determined by performing statistical analysis of the obtained results. The analyzes showed that there was a significant relationship between KMFSS and PEDI (p 0.05). 2 As a result, the number of siblings and the age of the child affect the level of gross motor function and activity participation, and we think that it will be beneficial for physiotherapists to consider this issue when planning an evaluation and treatment program.