Serebral palsili çocuklarda kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programının postür ve denge üzerine etkisinin“DIERS Formetric 4D”ve klinik ölçeklerle değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of a comprehensive physical therapy and rehabilitation program on posture and balance in children with cerebral palsy using DIERS Formetric 4D and clinical scales
  1. Tez No: 975514
  2. Yazar: ASLIHAN ALADAĞ AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇULHA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Nörolojik rehabilitasyon, Postür bozukluğu, Neurological rehabilitation, Posture disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Serebral palsili (SP) çocuklarda spinopelvik parametrelerin kapsamlı analizinin önemine inanarak, DIERS Formetric 4D cihazı ile hastaların statik spinal ve pelvik parametrelerini; rehabilitasyon öncesi ve kapsamlı rehabilitasyon sonrası analiz ederek; bu parametrelerin, klinik geçerliliği kanıtlanmış klinik ölçeklerle korelasyon gösterip göstermediğini araştırmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya SP tanısı almış, Kaba Motor Fonksiyonel Klasifikasyon Sistemi (KMFKS) I-III arasında olan, herhangi bir spinal cerrahi geçirmemiş, 5-18 yaş arası 56 hasta alınmıştır. Çalışmanın, bir kontrol grubu olmaksızın araştırmaya katılan tüm hastaların tedavi alacağı; tedavi öncesi ve sonrası postür analizlerinin karşılaştırılacağı klinik araştırma olarak yapılması tasarlanmıştır. Çalışmanın başlangıcında olguların yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi sosyo-demografik özellikleri, daha önceki botulinum toksin uygulanma ve ortopedik cerrahi öyküleri hakkındaki veriler toplanmıştır. Hastalar kaba motor fonksiyon seviyeleri ve yürüme tiplerine göre sınıflandırılmıştır. Hastalar klinik durumunun gereksinimlerini karşılayacak şekilde bireysel hazırlanmış; nörofizyolojik egzersiz, denge- koordinasyon egzersizleri, postür egzersizleri, robotik rehabilitasyon, FES bisikletini de içeren kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınmıştır. Hastaların rehabilitasyon programlarına başlamadan önce ve rehabilitasyon programları bittikten sonra Pediatrik Denge Ölçeği (PDÖ), Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS) ve Gövde Bozukluğu Ölçeği (GBÖ) puanları ve DIERS Formetric 4D ile ölçülen pelvik ve spinal parametreler kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmada yer alan hastaların %48.2'si kadın, %51.8'i erkektir. Hastaların yaş ortalaması 9.86 ± 4.37, boy ortalaması 130.55 ± 21.38 cm ve kilo ortalaması 31.73 ± 13.42 kg olarak saptanmıştır. Hastaların %25'i KMFKS 1; %13'ü KMFKS 2; %51.8'i KMFKS III olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmada yer alan hastaların 52'si spastik tip SP, 1'i diskinetik tip SP, 1'i ataksik tip SP, 1'i hipotonik tip SP, 1'i mikst tip SP olarak dağılmıştır. Çalışmaya alınan hastaların kapsamlı rehabiltasyon programı sonrasında DIERS Formetric 4D ile yapılan ölçümlerinde koronal imbalans, pelvik oblisite, lomber lordoz açısı ve omurganın lateral deviasyonunda belirgin iyileşme gözlenmiş; GBÖ ve GKÖS'ün tüm alt bölümleri ve toplam puanlarıyla, PDÖ puanlarında da istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmüştür. Pelvik oblisitede iyileşme, GKÖS total selektif hareket kontrolü alt bölümü ve toplam GKÖS puanı, GBÖ dinamik oturma dengesi alt bölümü puanlarındaki artışla; pelvik torsiyon, vertebral yüzey rotasyonu ve lateral deviasyondaki azalma, GBÖ dinamik oturma dengesi alt bölümü puanındaki artışla korele bulunmuştur. Lomber lordozdaki artış, GKÖS dinamik uzanma alt bölümü puanlarındaki artışa paralellik göstermektedir. Vertebral yüzey rotasyonundaki azalmayla birlikte, GKÖS statik oturma dengesi alt bölümü ve toplam GBÖ puanlarında artış görülmüştür. Sonuç: DIERS Formetric 4D ile ölçtüğümüz pelvik oblisite, vertebral rotasyon derecesi, pelvik torsiyon, lateral deviasyon rms/amplitude ve lomber lordoz açısındaki değişimlerin; geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış GBÖ, GKÖS ve PDÖ klinik ölçekleriyle yapılan değerlendirmeler sonucu elde edilen puanlardaki değişimlerle korele olduğu sonucuna varılmıştır. Bulgular, DIERS Formetric 4D cihazının; radyasyon içermeyen, non-invaziv bir yöntem sunarak, SP'li çocukların postürel bozukluklarını ve denge problemlerini objektif olarak değerlendirmede kullanılabilirliğini ve potansiyelini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, GBÖ, GKÖS ve PDÖ gibi ölçeklerin uygulanması zaman alıcı ve subjektif olduğu için, DIERS Formetric 4D ile yapılan postür değerlendirmeleri zamandan tasarruf sağlamış olup tedavi etkinliğini daha objektif bir şekilde ortaya koyabilmektedir. Bu durum, teknolojik yöntemlerin rehabilitasyon sürecine entegrasyonunun önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Gelecekte farklı popülasyonlarda ve daha büyük örneklemler kullanılarak yapılacak çalışmalar, DIERS Formetric 4D cihazının, rehabilitasyon tıbbında değerlendirmelere katkısını daha doğru olarak gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Believing in the importance of a comprehensive analysis of spinopelvic parameters in children with cerebral palsy (CP), this study aims to analyze the static spinal and pelvic parameters of patients with the DIERS Formetric 4D device before and after comprehensive rehabilitation. The goal is to investigate whether these parameters correlate with clinically validated clinical scales. Materials and Methods: The study included 56 patients aged 5-18 years who were diagnosed with CP, classified as Level I-III according to the Gross Motor Function Classification System (GMFCS), and had not undergone spinal surgery. The study was designed as a clinical trial without a control group, where all patients received treatment and their pre- and post-treatment posture analyses were compared. At the beginning of the study, data on patients' age, gender, height, weight, previous botulinum toxin applications, and orthopedic surgery history were collected. Patients were classified according to their gross motor function levels and walking types. Each patient underwent an individualized comprehensive physical therapy and rehabilitation program, including neurophysiological exercises, balance-coordination exercises, posture exercises, robotic rehabilitation, and FES cycling, tailored to their clinical needs. Before and after the rehabilitation program, patients' Pediatric Balance Scale (PBS), Trunk Control Measurement Scale (TCMS), and Trunk Impairment Scale (TIS) scores, along with pelvic and spinal parameters measured by DIERS Formetric 4D, were recorded. Results: Among the patients, 48.2% were female and 51.8% were male. The average age was 9.86 ± 4.37 years, the average height was 130.55 ± 21.38 cm, and the average weight was 31.73 ± 13.42 kg. The GMFCS distribution was as follows: 25% Level I, 13% Level II, and 51.8% Level III. Of the patients, 52 had spastic CP, 1 had dyskinetic CP, 1 had ataxic CP, 1 had hypotonic CP, and 1 had mixed-type CP. Post-rehabilitation measurements using DIERS Formetric 4D revealed significant improvements in coronal imbalance, pelvic obliquity, lumbar lordosis angle, and lateral deviation of the spine. Statistically significant increases were also observed in all subdomains and total scores of TIS and TCMS, as well as PBS scores. Improvements in pelvic obliquity correlated with increases in the total selective movement control subdomain and overall TCMS scores, as well as dynamic sitting balance subdomain scores of TIS. Reductions in pelvic torsion, vertebral surface rotation, and lateral deviation correlated with improvements in the dynamic sitting balance subdomain of TIS. The increase in lumbar lordosis correlated with improvements in the dynamic reaching subdomain of TCMS. Additionally, reductions in vertebral surface rotation correlated with increases in the static sitting balance subdomain and overall TIS scores. Conclusion: The changes in pelvic obliquity, vertebral rotation degree, pelvic torsion, lateral deviation RMS/amplitude, and lumbar lordosis angle measured by DIERS Formetric 4D were found to correlate with changes in scores obtained from assessments using validated and reliable clinical scales such as TIS, TCMS, and PBS. The findings highlight the potential of the DIERS Formetric 4D device as a non- invasive, radiation-free method for objectively evaluating postural and balance issues in children with CP. Additionally, while clinical scales such as TIS, TCMS, and PBS are time-consuming and subjective, posture assessments performed with DIERS Formetric 4D saved time and provided a more objective evaluation of treatment effectiveness. This underscores the importance of integrating technological methods into the rehabilitation process. Future studies involving different populations and larger sample sizes will further demonstrate the contribution of the DIERS Formetric 4D device to assessments in rehabilitation medicine.