Beyin ve masal
Fairy tale and brain
  1. Tez No: 626493
  2. Yazar: SEVİL CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, beyin, nöron, uyaran, arketip, Fairy tale, brain, neuron, stimulus, archetype
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ve dünyada yapılan çalışmalar ışığında masallar araştırılmıştır. Masal tarihi, toplum inşasındaki önemi, masal anlatıcılığı ele alınmıştır. Disiplinler arası çalışmalar doğrultusunda masal anlatımı esnasında beyinde neler olduğu ve masalın insan beyni için önemi incelenmiştir. Tezimizde şimdiye kadar ortaya konmuş çalışmalar internet üzerinden taranarak belirlenen makale, tez ve bildiriler incelenmiştir. Ayrıca beyin çalışmaları alanında ülkemizde yayınlanan kitaplardan da edinilen veriler çalışmaya dahil edilmiştir. Amacımız elde edilen veriler ve bulguların da desteğiyle, konuyu kuramsal temelde tartışmaya açmak, önemini vurgulamaktır. Ayrıca Türk dili, psikoloji, nörobilim alanlarında disiplinler arası çalışmalar yapılmasının gerekliliği ortaya konulmuştur. Konu özellikle iki farklı disiplin temel alınarak incelenmiştir. İlki edebiyat disiplini kapsamında bulunan halk edebiyatı ve daha özelde masallar başlığı altında ele alınmıştır. Diğeri nörobilim alanında beyin üzerine yapılan çalışmalar doğrultusunda zengin bir uyaran olan masalın etkileri ortaya konulmuştur. Dünyaya geldiğinde beyin donanımları yeterli düzeyde olmayan insanın gelişim ve eğitiminde masalın önemi anlatılmıştır. Zengin bir uyaran olan masal sadece eğlence unsuru değildir. İnsanlığın yaşam deneyimlerini nesilden nesile aktaran bilge eğitici görevini üstlenmişlerdir. Çalışmamız masal anlatımı esnasında beyinde gerçekleşen değişim süreçleri üzerine izahatlar getirilerek konunun önemini vurgulama çabasıdır.
Özet (Çeviri)
This is a study of fairy tales based on previous research into fairy tales in Turkey and across the world. A history of fairy tales, their significance in building communities and the narration of fairy tales are the subjects of this study. An interdisciplinary perspective on what happens in the human brain during the narration of fairy tales and the importance of fairy tales for the brain are further explored. This thesis includes a review of related literature in the form of articles, theses and conference papers as well as a study of the data gathered from the books published in Turkey in the field of neurology. The purpose is to underline the importance of the subject and start a discussion about it with a theoretical viewpoint. Also, interdisciplinary studies across fields of Turkish Language, psychology and neuroscience seems to emerge as an absolute necessity. There are two basic disciplinary perspectives employed in this study. The first is folk literature and specifically fairy tales within the literary discipline. The second is neuroscience in which fairy tales are seen as layered and rich stimuli for the human brain and their effect on the brain is examined. The significant developmental and educational benefits of fairy tales for the not yet fully-developed brains of infants and children are emphasized. Fairy tales are not just entertainment but rich, layered stimuli that help the experience of humanity be handed down generations and thus fill in the role of wise educators. Our study is an effort to underline the significance of the processes of change in the brain brought about by the narration of fairy tales.