Göçün yeni adresi: Polonya'da yaşayan Türkler üzerine sosyolojik bir analiz Krakov örneği
The migration's new address: A sociological analysis of Turks in Polandexample of Cracow
  1. Tez No: 626629
  2. Yazar: ÖZGE YENTÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Dış göç, Polonya, Entegrasyon, Eğitim, İstihdam, Beyin Göçü, Migration, Immigration, Poland, Integration, Education, Employment Poland, Brain Drain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Genç ve eğitimli bireylerin yurtdışına olan göçü, günümüz göç literatürü tarafından tartışılan sosyal bir olgudur. Nitelikli göç akımı, son yıllarda Türkiye'de gerçekleşen sosyal, ekonomik ve politik değişimlerden etkilemiştir. Bu yaşanan göç; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın dışında çeşitli Avrupa birliği ülkelerine de gerçekleşmekte, bunlardan biri olan Polonya'ya da son yıllarda hem öğrenci olarak hem de çalışan iş gücü olarak artan bir göç dalgası yaşanmaktadır. Tarihsel olarak dış göç, Türkiye için çok da yeni olmayan bir olgudur. İlk Türk dışgöçü Batı Almanya, Belçika gibi Batı Avrupa ülkelerine yaşanmışken, artık göçün küreselleşmesiyle Avrupa'nın çoğu ülke ve şehrinde Türk kökenli göçmenlere rastlanmaktadır. Doğu Avrupa'nın tarihsel olarak göç veren ülkelerinden Polonya'da yaşayan Türkler, Almanya'daki gibi büyük bir azınlık oluşturmasalar da varlıkları azımsanmamalıdır. Göç veren bir ülke konumundan göç alan ülke konumuna gelmesinde Polonya'nın AB üyeliği ve artan AB ve Uluslararası firmaları yatırımları ile oluşan istihdam açığı önemli bir etmendir. Türk göçünün rotasının Polonya'ya yönelmesinde son yıllarda 'yurtdışında üniversite okuma' eğiliminin giderek yaygınlaşması, Polonya'daki eğitim masraflarının diğer AB ülkelerine göre düşük olması ve ülkenin AB üyeliği etkilidir. İşte bu yüzdendir ki, Polonya'da tam zamanlı okuyan ve/veya çalışan Türk vatandaşlarının sayısı da her geçen gün artmaktadır. Görüşülen kişilerin %51'inin yükseköğrenim için gelmesi bunu kanıtlar niteliktedir. İki ülke arasındaki tarihsel bir dostluğun olması ve güncel siyasi problemlerin olmaması da Polonya'nın cazibesini arttırmaktadır. İşte bu araştırma Krakov şehrinde 3 yıl ve üzeri yaşayan Türk vatandaşlarına odaklanmakta ve toplanan nicel ve nitel verilerin ışında Polonya'ya olan Türk göçünün nedenlerini ortaya koymaktadır. Anket tekniği ile rakamsal veriler ve yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği ile elde edilen nitel verilerle Krakov şehrindeki Türk nüfusunun profili betimlenmiştir. Toplanan verilerden çıkarılabilecek en önemli sonuçlardan biri de Krakov'daki uluslararası dış kaynak ofislerinin sağladığı istihdam ile başlangıçta çalışma için gelenlerin dışında iş için kalanlarda %11'lik artışın olması da öğrenci olarak gelenlerin çalışmaya başlayarak geçici göçmenlikten kalıcı hale geldiklerinin ve bu sayının giderek artacağının bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
The migration of young and educated individuals, has been widely discussed as a social phenomenon in the migration literature. Skilled people's migration has recently been affected by Turkey's social, economical and political changes. This immigration has been seen towards to Germany, The United States, Canada and the several European countries such as Poland in which gradually receives both students and workers as migrants. From the historical point of immigration is nothing new for Turkey. The first Turkish migration was happened towards to Western European countries such as West Germany and Belgium; nowadays Turkish migrants can be recognised in many European cities and countries with global migration trend. Turks in Poland, as one of the developing Eastern European country, are not a dominant minority as in Germany but its existance cannot be underestimated. Poland in which was one of the most sending countries in Europe, has become one of the most migration-receiving country due to its EU membership and employment gap related to EU-International investments. The route of Turkish migration has led to Poland in such factors; increasing study abroad trend which is widely accepted by many people, its low living expenses and relatively cheap semester tuitions amongs the other EU countries, and EU membership. It is proved that 51% of interviewees came to Poland for educational purposes. Long lasting friendship and the non-political conflict between Turkey and Poland increases its charm to affect Turkish migrants. Therefore, this research mainly focuses on Turkish citizens who lived in Cracow more than 3 years and reveals the reasons of Turkish migration towards Poland ın consideration of its quantitative and qualitative collected data. Turkish population in Krakow is portrayed according to the figures which was collected by survey method and qualitative data which was collected by semi-structured interview method One of the important results of the collected data is 11% of increasing number of people who came as a student and stayed for work purposes apart from people who came for work, due to the employment opportunities resulted in outsourcing companies located in Krakow. It shows the number of staying and migration purposes will increase in the future.