Müzelerde sergilenen eserlerin ziyaretçilerde yarattığı duygusal aktarımlar üzerine bir araştırma
A study on the emotional transmi̇ssi̇on on vi̇si̇tors created by the works exhibited in museums
  1. Tez No: 626628
  2. Yazar: ONUR SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AKOĞLAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Turizm, Museology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Temalı Müzeler, Müzecilik, Duygusal Aktarım, Ziyaretçi, Eskişehir, Thematic Museums, Museology, Emotional Transmission, Visitors, Eskişehir
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çağdaş müzecilik anlayışıyla birlikte günümüzde müze ve ziyaretçi ilişkileri önem kazanmış ve müzeler ziyaretçi odaklı bir yaklaşıma sahip olmaya başlamışlardır. Bu kapsamda ziyaretçilerin müzelerde yaşadıkları deneyimlere dikkat çekilmektedir. Araştırmalarda ziyaretçi deneyimlerinin birçok boyutu araştırılmasına karşın duygusal deneyimlerinin kapsamlı bir şekilde açıklanmadığı görülmektedir. Bu tez çalışmasında Eskişehir'deki müzelerde sergilenen eserlerin ziyaretçilerinde ne şekilde duygusal aktarımlar oluşturduğu belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, temalı müzelerin ziyaretçilerinde ne tür duygular oluşturduğunu ortaya koymak ve kentte bulunan müzelerin genel bir değerlendirmesini yapmak bu çalışmanın ana amaçları içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda öncelikle il merkezinde bulunan müzelerin web siteleri taranarak müzelerle ilgili bilgiler elde edilmiştir. Sonrasında koleksiyonunda duygu aktarımı sağlayabilecek eserler bulunan ve belirli bir teması olan 9 müze seçilmiştir. Nitel yaklaşımın benimsendiği çalışmada veri toplama aracı olarak görüşme yönteminden yararlanılmıştır. Aralık 2017 Nisan 2018 tarihleri arasında seçili müzeleri ziyaret eden kişiler arasından toplam 127 katılımcı ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sorularının hazırlanmasında ve buna bağlı olarak katılımcıların duygusal durumlarının değerlendirilmesinde L.N. Tolstoy'un Duygusal Aktarım Kuramından yararlanılmıştır. Görüşme kayıtlarının deşifresi ile oluşturulan metinler içerik analizine tabi tutulmuş ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Kuramdan yararlanarak oluşturulan, taklitçilik karşıtlığı, romantizm, dışavurumculuk, aktarımın şiddeti ve duyguların niteliği ana temaları çerçevesinde yapılan değerlendirmelerde taklitçilik karşıtlığı ve dini duygular temaları haricinde müzelerin genel olarak ziyaretçilerine duygusal aktarım sağlayabildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları müze temalarının ve eserlerin duygu yönünün ziyaretçilerinde oluşturduğu etkiyi göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the understanding of contemporary museology, museums and visitor relations have gained importance and museums have started to have a visitor-oriented approach. In this case, draw attention to the experiences of visitors in museums. Although many aspects of visitor experiences are investigated in the research, it is observed that emotional experiences are not explained in a comprehensive way. In this thesis study, it is aimed to determine how the works exhibited in museums in Eskişehir compose the emotional transmissions in visitors. In addition, determining what kind of emotions creates in the visitors of themed museums and to make an overview of museums in the city are also the main objectives of this study. In this context, firstly, the websites of museums located in the city center were scanned and information about museums was obtained. After that, 9 museums which includes works in their collection that can transmit emotions and with a specific theme were chosen. In the study where qualitative approach was adopted, the method of interviewing was used as data collection technique. Face to face interviews were carried out with totally 127 participants from amoung all visitors who visits the determined museums between December 2017 April 2018. While the preparation of research questions and the assessment of the emotional status of the participants it was benefit from Tolstoy's theory of emotional transmission. The texts created by the decryption of Interview records were analyzed and the results obtained were evaluated. When it take into consideration the assessments which come from within the scope of utilizing the theory of main themems created by Anti-mimicry, Romanticism, Expressionism, The Nature of Emotions and The Intensity of The Transmission, It was concluded that with all the aspects, museums can provide the emotional transmission apart from the themes of mimicry and religious feelings. The results of this study are important in terms of showing the effect of the theme of the museum and the emotional statements of the works on visitors.