Kuddûsī divanı sözlüğü [Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük s. 245-345]
Kuddûsî Divanı dictionary [Contextualdirectory and functional dictionary p. 245-345]
- Tez No: 626706
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADİ GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kuddûsī, Kuddûsī Divanı, Bağlam, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Kuddûsī, Kuddûsī Divanı, Context, Contextual Index, Functional Dictionary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 599
Özet
Kuddûsī Divanı [Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük] adlı çalışma edebiyata hizmet konusunda özenle hazırlanarak okuyucuya sunulmuştur. Çalışmada, her beyit önce dikkatle şerh edilmiş daha sonra da olabilecek en öz haliyle bir sözlük formatına dönüştürülmüştür. Sözlük hazırlanırken okuyucu tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için maddelerle ilgili gerekli açıklamalara da yer verilmiştir. Çalışma genel olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölüm“Kuddûsī'nin Hayatı, Eserleri ve Edebi Kişiliği”bölümüdür. Bu bölümde, şairin hayatı ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm ise“Kuddûsī Divanı'nın Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü (İnceleme)”bölümüdür. Bu bölümde, sözlük çalışmasının nasıl hazırlandığı anlatılmış ve TEBDİZ sistemi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde“Kuddûsī Divanı'nın Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü (Sözlük)”kısmı yer almaktadır. Bu bölüm, çalışmanın asıl kısmını oluşturmaktadır ve yapılan sözlük çalışmasını içinde barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Contextual Index and Functional Dictionary of Kuddûsī Divanı gave literature readers a special prepared introduction. He explained every single verse, so in basis form, it was transformed into a dictionary form. For reader's better understading, necessary related explaining articles were given a place whilie the dictionary was prepared. This piece of work consist of three sections. The first section“Kuddûsī's Life, Works and Literary Personality”relates the poet's life, literary works and the related information. The second one is“Contextual Index and Functional Dictionary of the Kuddûsī Divanı (Review)”in this section the process of preparing this dictionary is mentioned. While the third section“Contextual Index and Functional Dictionary of the Kuddusi Divanı (Glossary)”is considered as the main part in which it contains the dictionary.