Fiziksel kısıtlamaya ilişkin hasta yakınlarının görüşlerinin karma yöntem ile değerlendirilmesi
Evaluation of the opinions of patient relatives related to physical restraint by mixed method
- Tez No: 626732
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA KEÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Kısıtlama, Hasta Yakını, Karma Yöntem, Physical Restraint, Patient Relative, Mixed Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma, hasta yakınlarının fiziksel kısıtlamaya ilişkin görüşlerini değerlendirmek amacıyla karma tipte tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yatan ve fiziksel olarak kısıtlanan(Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi, KVC Yoğun Bakım Ünitesi, Beyin ve Sinir Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi) hastaların yakınları oluşturmuştur (N:984). Örneklem ise %95 güven, %91 güç ve %5 duyarlılıkla fiziksel kısıtlaması olan ve araştırmaya katılmaya gönüllü hastaların yakınlarından oluşmuştur (n:277). Nitel örneklemini ise derinlemesine bilgi elde edebilmek ve farklılıkları ortaya koyabilmek için amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak görüşülen 22 hasta yakını oluşturmuştur. Örneklem genişliğine karar vermede veri doygunluğu dikkate alınmıştır. Araştırma için ilgili kurum izinleri alınmış olup, veriler Ocak 2018-Aralık 2018 tarihlerinde toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri,“Veri Toplama Formu”ile nitel verileri ise yüz yüze görüşme yöntemi ile“Bireysel Derinlemesine Görüşme Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde non-parametrik veri analizleri (Monte Carlo, Chi Square-X2-Ki Kare) ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre erkek hastaların daha çok kısıtlandıkları, bilinci kapalı olan hastalara daha fazla fiziksel kısıtlama uygulandığı, yoğun bakım ünitelerinde fiziksel kısıtlama kullanım oranının diğer servislere göre anlamlı derecede yüksek olduğu, hasta yakınlarına kısıtlama ile ilgili verilen bilgilerin yeterli olmadığı ve alternatif yöntemlerin de uygulanması gerektiği, hasta yakınları tarafından tedavi amacıyla yapılan fiziksel kısıtlama uygulamasına olumlu bakıldığı, ancak hastalarda görülen komplikasyonların(dolaşımda bozulma, kas gücünde azalma, osteoporoz, basınç yaralanması, deri bütünlüğünde bozulma, ajitasyon, uykusuzluk, deliryum, beden imajında bozulma, duyuda yoksunluk vb.) gelişmesi bakımından olumsuz olarak algılandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was designed to evaluate the views of the patients' relatives about physical restraint. The population of the study consisted of patients who were physically restricted (Internal Medicine, Chest Diseases, Internal Medicine Intensive Care Unit, Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit, KVC Intensive Care Unit, Brain and Nerve Diseases Intensive Care Unit) in Düzce University Health Application and Research Center. (N = 984). The sample consisted of relatives of patients who had physical limitations with 95% confidence, 91% strength and 5% sensitivity and volunteered to participate in the study (n: 277). The qualitative sample consisted of 22 patient relatives who were interviewed using maximum diversity sampling, one of the purposeful sampling methods, in order to obtain in-depth information and reveal the differences. Data saturation was taken into consideration when deciding the sample size. Authorizations were obtained for the research and data were collected between January 2018-December 2018. The quantitative data of the research was obtained by using“Data Collection Form”and the qualitative data was obtained by using face to face interview method and“Individual In-depth Interview Form”. Non-parametric data analysis (Monte Carlo, X2-Chi Square) and content analysis methods were used to evaluate the data. According to the results of the study, male patients were more restricted, more physical restraint was applied to unconscious patients, physical restraint usage rate was significantly higher in other intensive care units than the other wards, information given to the relatives of the patient was not sufficient and alternative methods should be applied, physical restraint performed by the relatives of the patient for treatment purposes, but the complications seen in patients (deterioration in circulation, muscle strength, osteoporosis, pressure injury, disruption of skin integrity, agitation, insomnia, delirium, deterioration of body image, sensory deprivation, etc.) was perceived as negative.