Bizans saray teşkilatı: Protokol, memurlar, törenler
The Byzantine central administration: Protocol, officials,ceremonies
  1. Tez No: 626748
  2. Yazar: YASEMİN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN İZNİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Unvanlar, Makamlar, Memurlar, İmparator, İmparatoriçe, Konstantinopolis, Taç Giyme Törenleri, İdare, Bizans Saray Erkânı, Listeler, Titles, Ranks, Officials, Emperor, Empress, Constantinople, Coronations, the Administration, Courtiers, the Lists, the Senate, the Factions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bizans imparatorluğu, pagan kökenli Romalı bir komutan tarafından IV. yüzyılda kuruldu ve Grekçe konuşan, Ortodoks Hristiyan ve sarayda yetişmiş bir imparatorun döneminde XV. yüzyılda yıkıldı. Bu süre zarfında, imparatorlukta çok sayıda önemli değişiklik meydana geldi. Bu çalışmada, Bizans uygarlığı ve imparatorlukta meydana gelen değişiklikler; merkezi idaresi, unvanları ve törensel geleneği çerçevesinde incelenmiştir. Merkezi idarenin unsurları ve törensel geleneğin ayrıntıları, bu değişimlerin etkisinin doğrudan yansıdığı iki alan olarak, değişimlerin biçimi ve içeriği hakkında son derece değerli bilgiler vermektedir. İmparatorluğun zengin yazılı kültürünün bıraktığı miras sayesinde ise hem bu unsurlar hem de törensel gelenek hakkında detaylı bilgiler edinmek mümkündür. Bu çalışma ayrıca, imparatorluğun başkenti olan Konstantinopolis'e odaklanması bakımından, şehrin dini ve resmi kurumları ile şehirde meydana gelen değişiklikler hakkında da bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
The Byzantine Empire was founded by a Roman commander of pagan origin in the 4th century and was destroyed in the 15th century during the reign of an emperor who was a Greek-speaking, orthodox Christian and raised in the palace. During this period, several significant changes occurred in the empire. In this research, the Byzantine civilization and the changes which occurred in the empire were examined the framework of central administration, titles and ceremonial tradition. The elements of the central administration and the details of the ceremonial tradition, as two areas where the effects of these changes are directly seen, provide invaluable information about the form and content of these changes. Thanks to the legacy of the byzantine richly literature, it is possible to obtain very detailed information on both these elements and the ceremonial tradition. In terms of its focus on Constantinople, the capital of the empire, this study also provides information about the city's religious and official buildings and the changes that took place in the city.