Annelerin çocukluk çağı travmaları ile çocuk yetiştirme tutumları ve genel psikolojik durumları arasındaki ilişki
The relationship between childhood trauma with childhood attitudes and general psychological status of mothers
- Tez No: 626749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Psikolojik İyi Oluş, Ebeveyn Tutumları, Childhood Trauma, Psychological Well-being, Parental Attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada annelerin çocukluk çağı travmaları, çocuk yetiştirme tutumları ve genel psikolojik durumları arasında ilişki olup olmadığı ve varsa bu ilişkinin yönü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasında, farklı semtlerde ikamet eden 150 anne oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Sosyo-demografik Form, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Perma Ölçeği ve Ebeveyn Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların 36'sının anlamlı düzeyde travması varken 89'sının anlamlı düzeyde travması bulunmamaktadır. Yirmibeş katılımcının ise travma düzeyinin anlamlı olup olmadığı bilinmemektedir. Travma düzeyi anlamlı olmayanların, olanlara göre olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam, başarılar ve sağlık faktörleri açısından genel psikolojik durumları anlamlı olarak daha iyidir. Travma düzeyi anlamlı olan katılımcıların otoriter ebeveyn tutumunu, travma düzeyi anlamlı olmayan katılımcıların ise demokratik ebeveyn tutumunu daha çok benimsediği anlaşılmıştır. Aşırı koruyucu ve izin verici tutumlar açısından gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Demokratik ebeveyn tutumu ile psikolojik iyi oluş boyutlarından olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam, başarılar, sağlık ve PERMA toplam puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ebeveyn tutumları ile olumsuz duygular arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Otoriter ebeveyn tutumu ile psikolojik iyi oluş boyutlarından olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam, başarılar, sağlık, olumsuz duygular ve PERMA toplam puanları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. İzin verici ebeveyn tutumu ile psikolojik iyi oluş boyutlarından ile olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam, sağlık alt boyutları ve PERMA toplam puanları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile psikolojik iyi oluş arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Otoriter ve demokratik tutuma sahip bireylerin psikolojik iyi oluş bakımından anlamlı derecede farklı oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate whether there is a relationship between mothers' childhood traumas, child rearing attitudes and general psychological conditions and if any, the direction of this relationship. The sample of the study consists of 150 mothers living in different districts on the Anatolian and European sides of Istanbul. Socio-demographic Form, Childhood Trauma Scale, Perm Scale and Parental Attitude Scale were used as data collection instruments. According to the results of the study, 36 of the participants had significant trauma while 89 of them had no significant trauma. It is not known whether the level of trauma of 25 participants was significant. Trauma levels are not significantly better than those who have positive emotions, attachment, positive relationships, meaning, success and health factors in terms of general psychological status is significantly better. It was understood that the trauma level of the participants adopted the authoritarian parental attitude and the trauma level of the participants whose meaningful trauma level was not significant adopted the democratic parental attitude. There was no significant difference between the groups in terms of overprotective and permissive attitudes. There was a positive correlation between democratic parental attitude and psychological well-being dimensions, positive emotions, attachment, positive relationships, meaning, success, health and PERMA total scores. There was no significant relationship between parental attitudes and negative emotions. There was a negative correlation between authoritarian parental attitude and psychological well-being dimensions of positive emotions, attachment, positive relationships, meaning, success, health, negative emotions and PERMA total scores. It was found that there was a negative correlation between the permissive parental attitude and psychological well-being dimensions and positive emotions, attachment, positive relationships, meaning, health sub-dimensions and PERMA total scores. There was no significant relationship between overprotective parental attitude and psychological well-being. Individuals with authoritarian and democratic attitudes were found to be significantly different in terms of psychological well-being.