Değerler eğitimi ile ilgili yapılan çalışmaların Türkçe eğitimi açısından incelenmesi
The investigation of the studies about values education in terms of Turkish education
- Tez No: 626750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERYA BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, Değer, Eğitim, Turkish Language, Values, Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkçe eğitimi alanında değerler eğitimiyle ilgili yapılan tezleri yayımlandığı yıl, üniversite, enstitü, tür, konu, yöntem, araştırma modeli ve alanına göre incelemektir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yönteminin tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın verileri ise Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi veri tabanından elde edilmiştir. Yapılan tarama sonucunda değerler eğitimiyle ilgili 88 teze ulaşılmıştır. Türkçe eğitimi alanında yapılan tezlerin yayımlandığı yıla, üniversite, enstitü, tür, konu, yöntem, araştırma modeli ve alanına göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre yayımlanan tezlerin 85'inin yüksek lisans, 3'ünün ise doktora tezi olduğu belirlenmiştir. Tezlerin en çok“Bir edebi eserde yer alan değerlerin belirlenmesi”konusunda yoğunlaştığı görülmüştür. Yapılan tezlerin 75'inin nitel yöntem ve 2'sinin karma yöntem ile yapıldığı ve nitel yöntemle tasarlanan tezlerde en çok doküman incelemesi ve tarama modelinin tercih edildiği; Türkçe eğitimi üzerine yapılan tezlerin ise genellikle 'Eğitim ve Öğretim' alanında yapıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to review the theses which are made by related of values training in the field of Turkish Language Education by the published year, the university, type, subject, method, research model and its field. In accordance with this purpose the scanning model of qualitative method is used. The data of the study is obtained from the database of the National thesis Center of the Higher Education board. As a result of the screening, it is reached of 88 theses which are about Values Training. It is determined that the theses made in the field of Turkish Language Education are different from the year, university, institute, type, subject, method, research model and area. According the published thesis it is determined 85 master theses and 3 doctoral theses. The most of the theses has been considered about the determination of Values in Literary Work. 75 of the thesis are made by qualitative method and 3 of the thesis by mixed method. The most document analysis and the scan model is preferred in thesis designed with qualitative method but It is determined that theses made on Turkish Language Education are usually made in the field of education and training.