Sentetik kannabinoid analizlerinde enzim immünassay ve sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi (LC-MS/MS) metodlarının analiz sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of analysis results of enzym immünassay and liquid choromagtoraphy-mass spectrometry (LC-MS/MS metods in synthetic canabinoid
  1. Tez No: 626794
  2. Yazar: AHMET ETİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ CENK COŞKUN, DOÇ. DR. ERTUĞRUL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Bonzai, Enzim immünassay, LC-MS/MS, Sentetik kannabinoid, Uyuşturucu, Bonsai, Drug, Enzyme immunoassay, LC-MS/MS, Synthetic cannabinoid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bağımlılık yapıcı madde kullanımı tüm dünya başta olmak üzere ülkemizde de toplum sağlığını tehdit eden en önemli sağlık sorunların başında gelmektedir. Son yıllarda uyuşturucu ve uyarıcı bağımlılık yapıcı madde kullanımlarında artış görülmektedir. Son birkaç yılda ülkemizde uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık yapıcı maddelerin dağıtımı ile mücadele başlamıştır. Toplumda yükselen bağımlılık yapıcı madde kullanımı oranlarının nedenleri arasında; yeni, ucuz, kolay ulaşılabilen, zor tespit edilebilen bağımlılık yapıcı madde satışının artması gösterilmektedir. Özellikle de sentetik kannabinoid maddesi kullanımlarında artış görülmektedir. Bu çalışmada amacımız laboratuvarımızda yapılan uyuşturucu analizlerinde kullanılan iki farklı yöntem arasında sentetik kannabinoid analizleri üzerinde herhangi bir farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. Her iki yöntem olan LC-MS/MS (sıvı kromatografisi, kütle spektrofotometresi) ve enzim immünassay yöntemi ile analiz yapan otoanalizör cihazları günümüzde uyuşturucu madde ve ilaç analizlerinde kullanılan güvenli ve hassas yöntemlerdir. Bu tezde her iki yöntemle gerçekleştirilecek analizler üzerinden iki metodun güvenliliği ve hassasiyeti karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The use of addictive substances is one of the most important health problems that threaten public health in the world andespecially in our country. In recent years, there has been an increase in the use of drugs and stimulants. In the last few years, the fight against drug use and distribution of addictive substances has been carried out in our country. Among the reasons for the rising rates of addictive substance use in the society; increased is shows sales of new, inexpensive, easily accessible, barely identifiable banned substances. In olsa particular, there is an increase in the use of synthetic cannabinoid substances. The aim of this study is to determine whether there is a difference between synthetic cannabinoid analyzes between two different methods used in drug analysis in our laboratory. Both methods, LC-MS/MS (liquid chromatography, mass spectrophotometer) and enzyme immunoassay analyzing methods, are now safe and sensitive methods used in drug and drug analysis. In this thesis, the safety and sensitivity of the two methods will be compared through the analysis to be performed by both methods.