The validity of Abrams curve for Turkey
Abrams eğrisinin Türkiye için geçerliliği
  1. Tez No: 626859
  2. Yazar: CEYDA ÇALIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM RABİA KUŞTEPELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Genç İşsizliği, Kamu Büyüklüğü, Abrams Eğrisi, ARDL Yaklaşımı, Granger Nedensellik Analizi, Unemployment, Youth Unemployment, Government Size, Abrams Curve, ARDL Approach, Granger Causality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İşsizlik hem gelişmekte olan ülkeler hem de gelişmiş ülkeler için en önemli makroekonomik sorunlardan biridir. Türkiye de yıllar içinde işsizlik ve genç işsizliği ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. İşsizlik bugüne kadar pek çok sebeple ilişkilendirilmiştir. Bunlardan birisi de ilk kez Abrams (1999) tarafından ortaya atılan kamu büyüklüğü ile işsizlik arasındaki direkt ilişkidir. Bu çalışma, kamu büyüklüğünün işsizliği artırdığını gösteren Abrams eğrisinin Türkiye'de işsizlik ve genç işsizliği açısından varlığını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla işsizlik ve genç işsizliği için dörder farklı model oluşturulmuş ve 1994-2018 yılları baz alınarak modellere ARDL sınır testi yaklaşımı ve Granger nedensellik analizi uygulanmıştır. Ampirik sonuçlara göre hem işsizlik hem genç işsizliği için Abrams eğrisinin geçerliliğini doğrulayan sonuçlara ulaşılmıştır. Bunun yanında, nedensellik test sonuçları ise, kamu büyüklüğünden işsizliğe doğru tek yönlü nedensellik ilişkisinin varlığını göstermektedir. Genç işsizliğinde ise genç işsizliği ve kamu büyüklüğü arasında herhangi bir nedensellik bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Unemployment is one of the most important macroeconomic problems for both developing and developed countries. Turkey also has been obliged to contend with unemployment and youth unemployment over the years. Unemployment has been associated with many reasons. One of these is the direct relationship between government size and unemployment, first proposed by Abrams (1999). This study purposes to investigate the validity of Abrams curve in terms of both unemployment and youth unemployment for Turkey to show larger government size increases unemployment. For this purpose, four different models were formed for unemployment and youth unemployment and ARDL bounds test approach and Granger causality analysis were applied to the models over the period of 1994-2018. According to the empirical results, conclusions that confirm the validity of the Abrams curve for both unemployment and youth unemployment were reached. Furthermore, the Granger causality test results show that there is a one-way causal relationship from government size to unemployment. For youth unemployment, any causality between youth unemployment and government size was not found.