19. ve 20. yüzyıllarda bestelenen keman eserlerindeki oryantalist etkilerin araştırılması
Investigation of orientalist effects in violin works composed in 19th and 20th centuries
- Tez No: 626963
- Danışmanlar: PROF. DR. LALA HUSEYNOVA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman, Doğu-Batı, Oryantalizm, Violin, East-West, Orientalism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tezin amacı, 19. ve 20. yüzyıllarda bestelenen keman eserlerini (belirlenen besteciler ve eserler bağlamında) mercek altına almak, eserlerdeki Doğu kültürü etkilerine yönelik analiz çalışması yapmaktır. Ele alınan bestecilerin çoğunun besteci olmalarının yanı sıra keman alanında yorumcu olmaları da önem arz etmektedir. Araştırmanın birinci bölümünde giriş, problem, alt problemler, araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıklar, varsayımlar, ilgili yayınlar ve araştırmalar; ikinci bölümde yöntem başlığı altında araştırmanın modeli, çalışma grubu, veri toplama araçları, verilerin toplanması ve analizi; üçüncü bölümde kavramsal çerçeve başlığı altında Doğu-Batı kavramı, Doğu-Batı kavramının tarihsel temelleri, Doğu kültürünün Batı'da yansımaları, oryantalizm, oryantalizm ve sanat, oryantalizm ve müzik ilişkisi, oryantalizm akımından etkilenen besteciler ve çalışmada ele alınan bestecilerin biyografileri; dördüncü bölümde bulgular ve yorum başlığı altında ise, çalışma kapsamına alınan bestecilerden; Nikolai Andreyeviç Rimski-Korsakov, Pablo de Sarasate, Maurice Ravel, Ernest Bloch ve Joseph Achron'un ve söz konusu eserleri analiz edilmiştir. Son bölümde ise, sonuçlar ve öneriler yer almaktadır. Araştırma sonucunda, 19. ve 20. yüzyıl bestecilerinden olan; Rimski-Korsakov, Sarasate, Ravel, Bloch ve Achron'un belirlenen eserleri analiz edilerek oryantalizm etkileri araştırılmış ve araştırmacının özgün ifadeleri ile tartışılmaya çalışılmıştır. Son olarak, araştırma bulgularından hareketle belli öneriler ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the violin works (in the context of the determined composers and works) composed in the 19th and 20th centuries, and to analyze the effects of Eastern culture in the works. In addition to being the composer of most of the composers, it is also important that they are interpreters in the field of violin. In the first part of the research, introduction, problem, sub-problems, purpose of the research, importance, limitations, assumptions, related publications and researches and definitions; In the second part, the model of the research, the universe and the sampling, data collection techniques and data analysis under the title of method; in the third chapter, the concept of East-West under the title of conceptual framework, historical foundations of East-West concept, reflections of Eastern culture in the West, orientalism and art, orientalism and music relationship, composers affected by orientalism movement and biographies of the composers discussed in the study; In the fourth section, under the title of findings and comments, among the composers included in the study; These works of Nikolai Andreyevich Rimski-Korsakov, Pablo de Sarasate, Maurice Ravel, Ernest Bloch and Joseph Achron were analyzed. In the last section, the results and recommendations are included. As a result of the research, the effects of orientalism were investigated by analyzing the determined works of Rimski-Korsakov, Sarasate, Ravel, Bloch and Achron which were among the 19th and 20th century composers, and they were tried to be discussed with the original expressions of the researcher. Finally, certain suggestions have been proposed based on the research findings.