Alt çene premolar ve molar bölgesine yerleştirilen kemik seviyesi implantlarda farklı drill dizaynlarının meydana gelebilecek implant çevresi kemik rezorbsiyonu üzeine etkilerinin klinik ve radyografik olarak karşılaştırılması randomize kontrollü bölünmüş ağız çalışma
Clinical and radique of the implant environment of the implant environment to the square level implants of the different driles designed in the lower premoles and molar regions
  1. Tez No: 626984
  2. Yazar: MİRAY ALUÇLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Densah Drill, Osseodensifikasyon, Marjinal Kemik Kaybı
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmamızın amacı ; Alt çene premolar ve molar bölgesine yerleştirilen kemik seviyesi implantlarda farklı drill dizaynının meydana gelebilecek implant çevresindeki kemik rezorbsiyonu üzerine etkilerinin klinik ve biyokimyasal olarak karşılaşıtırılmasıdır. Alt premolar ,molar bölgesinde diş eksikliği olan ve dental implant yaptırmak isteyen hastalara yapılacak dental implant uygulamalarında farklı drill dizaynlarını karşılaştırmak araştırmamızın konusudur. Çalışmamız klinik dizayn olarak split mouth(bölünmüş ağız) randomize kontrollü ve prospektif özellik taşıyan bir araştırmadır. Toplamda 40 sağ -40 sol implant olmak üzere 80 implant yerleştirilmiştir. Çalışma gruplarımız densah drillerinin kullanıldığı test grubu ve konvensiyonel driller ile implant uygulamalarının gerçekleştirildiği kontrol grubudur. İmplant üst yapılarının fonksiyonel olarak yüklenmesinin olduğu gün ve takip eden 6 aylık dönemde periodontal klinik ölçümler ve radyografik ölçümler değerlendirildi. Densah ve Kontrol grupları arasında marjinal kemik kaybı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır(p>0,05). Bu araştırmanın limitasyonları dahilinde densah driller ile konvensiyonel driller ile yerleştirilen implantların protez sonrası yüklemeye bağlı 6 aylık kontrol dönemi sonucunda marjinal kemik kaybı açısından ve implant sağ kalımı açısından farklı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study; Clinical and biochemical comparison of the effects of different drill design on bone resorption around the implant that may occur in bone level implants placed in the lower jaw premolar and molar region. It is the subject of our research to compare different drill designs in dental implant applications to be performed in patients with lower premolar, dental deficiency in the molar region and who want to have a dental implant. Our study is a randomized controlled and prospective study of split mouth as a clinical design. A total of 80 implants, 40 right -40 left implants, were placed. Our working groups are the test group using densah drills and the control group where conventional drills and implant applications are performed. Periodontal clinical and radiographic measurements were evaluated on the day of the functional loading of the implant superstructures and in the following 6 months. There was no statistically significant difference between the Densah and Control groups in terms of marginal bone loss (p> 0.05). Within the limitations of this study, it was observed that implants placed with densah drills and conventional drills did not differ in terms of marginal bone loss and implant survival after 6-month control period due to post-prosthetic loading. keywords: Densah drills, Osseodensification, Marginal Bone Loss