Halkla ilişkiler ve kültür ilişkisi bağlamında kişisel etki modeli üzerine bir çalışma
A study on the personal influence model in the context of relationship between public relations and culture
  1. Tez No: 627084
  2. Yazar: PINAR GÜNER KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, halkla ilişkiler, halkla ilişkiler modelleri, kişisel etki modeli, uluslararası halkla ilişkiler, Culture, public relation, public relations model, personal infuluence model, international public relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Kültürün halkla ilişkiler ile ilişkisinin kişisel etki modelinin uygulamaları çerçevesinde incelenmesi bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda halkla ilişkiler ve kültür arasında nasıl bir ilişki bulunduğu çalışmanın temel problemi olarak somutlaştırılmıştır. Bu bağlamda kültür ve halkla ilişkiler arasındaki ilişkiden hareket edilerek, kişisel etki modelinin Türkiye'de uygulanıp uygulanılmadığının belirlenmesi ve uygulanıyorsa nasıl uygulandığının tespit edilmesi için akademisyen görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Ayrıca Türk kültürünün ve dinamiklerinin halkla ilişkiler faaliyetleri üzerindeki etkisi, Türk kültürünün iletişim yapısının Doğu ve Batı toplumlarıyla benzerlik ve farklılıklarının ortaya koyulması da amaçlanmıştır. Halkla ilişkiler ile kültür arasındaki ilişki ve kişisel etki modeli uygulamalarına yönelik Türkiye'de halkla ilişkiler alanında eğitim veren akademisyenlerin algılarını, bilgilerini ve deneyimlerini birinci ağızdan elde edilen veriler çerçevesinde anlamlandırmak amacıyla uzman görüşme analizi ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak betimleyici bir çalışma yapılmıştır. Çalışma kapsamında yarı yapılandırılmış mülakat soruları katılımcılara e-posta yoluyla iletilmiş ve yanıtları da e posta yoluyla toplanmıştır. Araştırmada görüşülen akademisyenler, olasılıksız örneklem kapsamında kota örnekleme ve amaçsal örnekleme tekniklerine göre seçilmiştir. Araştırma kapsamında 41 iletişim fakültesinden 21 akademisyenle görüşülmüştür. Akademisyenlerin halkla ilişkiler bölümlerinde çalışmasına dikkat edilmiştir. Sonuç olarak kültürün halkla ilişkiler faaliyetlerinde belirleyici olduğu, yürütülen faaliyetlerin şekillenmesinde, uygulayıcıların tercih ettikleri medya ve mesaj stratejilerinin belirlenmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Ayrıca kişisel etki uygulamalarının Türk kültürü ve dinamikleri ile uyumlu olduğu ifade edilebilir. Türk kültüründeki misafirperverlik ilişkileri, misafirlere değer verip onları imkanlar dâhilinde en iyi koşullarda ağırlamak, mutlu ve memnun ayrılmalarını sağlamak, kişisel ilişki modelindeki misafirperverlik ilişkileri ile örtüşmektedir. Türk kültürünün iletişim yapısının, ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullarına göre şekillendiğini ve farklı ülkelerle ve kültürlerle kıyaslama yapıldığında öncelikle bu koşulların farklılığını göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca mükemmellik teorisinde önerilen simetrik iletişim yapısının her toplumda ve kültürde aynı şekilde işlemeyeceği de elde edilen çıktılardandır.
Özet (Çeviri)
The study of the relationship of culture with public relations within the framework of the applications of the personal influence model is the subject of this research. In this context, what kind of a relationship between public relations and culture is embodied as the main problem of the study. In the context of relationshıp between public relations and culture, it is aimed to determine whether the personal influence model is applied in Turkey and if it is applied, it is aimed to obtain academic opinions to determine how it is applied. It is also aimed to reveal the effect of Turkish culture and dynamics on public relations activities and the similarities and differences of communication structure of Turkish culture with Eastern and Western societies. In order to make sense of the perceptions, knowledge and experiences of the academics who are training in the field of public relations in Turkey regarding the relationship between public relations and culture and personal influence model applications within the framework of first-hand data, a descriptive study was conducted using expert interview analysis and semi-structured interview technique. In the scope of the study, semi-structured interview questions were forwarded to the participants via e-mail and their responses were collected via e-mail. The academics interviewed in the study were selected according to the quota sampling and purposeful sampling techniques within the scope of improbable sampling. In the research, 21 academics from 41 communication faculties were interviewed. Attention has been paid to academics working in public relations departments. As a result, it is concluded that culture is decisive in public relations activities, and it is effective in shaping the activities carried out and determining the media and message strategies that practitioners prefer. It can also be stated that personal influence practices are compatible with Turkish culture and ynamics. The hospitality relations in Turkish culture coincide with the hospitality relations in the personal relationship model, to give the guests value and welcome them in the best possible conditions, to ensure their happy and satisfied separation. The communication structure of Turkish culture is shaped according to the political, economic, social and cultural conditions of the country, and when comparisons are made with different countries and cultures, it becomes necessary to make an assessment considering the difference of these conditions first. It is also the result that the symmetric communication structure proposed in the theory of excellence will not function in the same way in every society and culture.