Ziyâî İsmail Bin Ali-Metâliü'l-Âliye fi Gurreti'l-Galiye (210b-301a) giriş-metin-inceleme
Ziyâî İsmail Bin Ali 'Metaliü'l Aliye fi Gurreti'l Galiye' [210b-301a] leaves introduction-text-review
  1. Tez No: 627099
  2. Yazar: MUHİTTİN SARKI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE KAYA YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Metaliü'l Aliye fi Gurreti'l Galiye”, İsmail Ziyaeddin Bey, Hekimoğlu Ali Paşa, 18.Yüzyıl Osmanlı Şiiri, 18.yüzyıl Osmanlı Edebiyatı Nesri, Metaliü'l Aliye fi Gurreti'l Galiye”, İsmail Ziyaeddin Bey, Hekimoğlu Ali Pasha, 18th Century Ottoman Poetry, Prose of the 18th century Ottoman Literature
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma Metâli'ü'l-Âliye Fi Gurreti'l-Gâliye adlı eserin [210b-301a] varaklar arasını inceleme ve transkripsiyon etmek suretiyle meydana getirilmiştir. Eserin 210b sayfasında 1736 tarihinde üçüncü kez Bosna Eyaletine beylerbeyi olarak atanan Hekimoğlu Ali Paşa'nın ölüm tarihi olan 1758 yılına kadar yaşamış olduğu olayları, karşılaştığı durumları vb. anlatmıştır. Bu 22 yıllık zaman diliminde yaşamış olduğu olaylar arasında; savaşları, Mısır valiliğine gelişi, tekrar sadarete getirilişi ve azli, çeşitli görevleri, sürgün edilmesi olayları vardır. Eserin müellif hattı olduğu düşünülen İÜ TY 2486 nu. İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi yazmasıdır. Fakat bu konuda çelişkilerin olduğunu belirtmekte yarar vardır. Bazı kaynaklar TY 1207 nu. İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi yazmasının müellif hattı olduğunu belirtir. Eserin transkript edilirken esas alınan nüshanın TY 2486 nu. İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi yazmasıdır. Ancak metin günümüz harflerine aktarılırken okuma güçlüğü çekilen yerlerde diğer nüshalara başvurulmuştur. Eserin dört yazması hakkında yer aldığı İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi nüsha tavsif kayıtları verilmiş ve Viyana Millî Kütüphanesindeki eserin bir diğer dijital kopyasına bakılarak nüshaların yazma tavsifi yapılmıştır. Çalışmada Hekimoğlu Ali Paşa'nın ikincil kaynaklardaki hayatı hakkındaki bilgiler ışığında yazılmaya ve eksikler giderilmeye çalışılmıştır. Ali Paşa'nın eserin sonundaki şiirlerinden yola çıkarak şairlik tarafı hakkında sathi bir değerlendirme yapılmıştır. Haricen eserin müellifi hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışma giriş, inceleme, metin, özel adlar dizini ve sonuç olmak üzere beş bölümden meydana getirilmiştir. Giriş bölümü; 18. yüzyılda sosyo-kültürel ve edebi hayat, Ali Paşa'nın ve oğlu eserin müellifi İsmail Ziyaeddin'in hayatı yer almaktadır. İnceleme bölümü; eserin nüshaları, eserdeki Atasözü-deyim-besceste beyitler ve Hekimoğlu Ali Paşa'nın şiirlerinin değerlendirilmesinden meydana gelir. Metin kısmında [210b-301a ] varaklar transkripsiyon edilerek hazırlanmıştır. Okuduğumuz metinde Hekimoğlu Ali Paşa'nın 1736-1758 yılları arasında yapmış olduğu Bosna Valiliği, Mısır Valiliği, Trabzon Valiliği, Anadolu Beylerbeyliği gibi ömrünün son yirmi iki yılındaki hayatı ve vazifeleri hakkında bilgiler mevcuttur. Özel adlar dizinindeyse okunan varaklardaki (210b-301a) özel adlar belirtilmiştir. Sonuç kısmında metnimizin değerlendirilmesi yapılarak Ali Paşa'nın şiiri ve hayatı hakkında bulgulara yer verilmiştir. Kaynakça bölümünde yararlanılan yapıtlar gösterilmiştir. Ekler kısmında transkripsiyon işaretleri, metnin nüshalarından örnekler, mührünün, külliyesinin ve kabrinin fotoğrafları mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This study was made by examining and transcribing the foils of Metâli'ü'l-Âliye Fi Gurreti'l-Gâliye [210b-301a]. On page 210b of the work, Hekimoğlu Ali Pasha, who was appointed as the governor of Bosnia for the third time in 1736, had lived until 1758, the date of his death, and the situations he faced. She was told. Among the events he has experienced during this 22-year period; wars, coming to the governorship of Egypt, reintegration and dismissal, various duties, exile, etc. there are others. TY 2486, which is thought to be the author's line. Istanbul University Library. But it is worth noting that there are contradictions in this regard. Some sources TY 1207 nu. He states that the manuscript of the Istanbul University Library is the author line. The transcript of the work is based on TY 2486. Istanbul University Library. Errors were corrected by providing extensive information about the five manuscripts of the work. In this study, it is tried to be written in the light of information about Hekimoğlu Ali Pasha's life in secondary sources and to eliminate the deficiencies. Based on Ali Pasha's poems at the end of the work, a surface evaluation was made. External information about the author is given. The study consists of four sections: introduction, review and text. In the introductory section, copies of the work, the life of the author, the life of Hekimoğlu Ali Paşa, the history and oeuvre in the work, and the poems of Hekimoğlu Ali Paşa. In the examination part, information was given about the duties and various places that Ali Pasha did between 1736-1758. In the text [210b-301a] the foils were prepared by transcription. In the conclusion, findings about Ali Pasha are given. The works used in the bibliography section are shown.