Elektrikli araçlarda batarya yönetim sistemi tasarımı
Battery management system design of electric vehicles
  1. Tez No: 627217
  2. Yazar: MELİHA RİGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞEKKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Battery management system, Electric vehicles, Electric batteries, Cell balancing process, Lithium ion batteries, Passive balancing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda elektrikli araçların kullanım alanı her geçen gün hızla artmaktadır. Bu artış ile paralel olarak elektrikli araç teknolojilerinin gelişimi büyük bir ilgi görmektedir. Elektrikli araçların en önemli bileşenlerinden biri enerji depolama sistemleridir. Elektrikli araçlarda bataryanın performansı, aracın performansını doğrudan etkilediği için enerji depolama birimi olarak ısı kararlılığı yüksek ve tekrar dolum ömrü uzun olan, tekrar şarj edilebilen, zehirli madde içermeyen lityum iyon bataryalar tercih edilmektedir. Bataryaların en önemli bileşenlerinden birisi Batarya Yönetim Sistemi (BYS) adı verilen elektronik kontrol birimidir. Elektrikli araç bataryasının performansını maksimum seviyeye getirebilmek için BYS'nin görevlerini hatasız bir şekilde yerine getirmesi istenmektedir. Bu tez çalışmasında lityum iyon bataryalar için kullanılabilecek bir BYS tasarımı yapılmıştır. Tasarımda dokuz adet lityum iyon batarya seri olarak birbirine bağlanmıştır, LTC6802-2 entegre devresi kullanılarak hücrelerin dengelenmesi pasif şekilde yapılmıştır. Aşırı gerilim, düşük gerilim ve sıcaklık korumasına sahip olan, elektrikli araçların bataryasında kullanılmaya uygun BYS özellikleri belirlenmiştir ve bu doğrultuda özgün bir BYS'nin donanımsal olarak tasarımı gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the usage area of electric vehicles has been increasing day by day. In parallel with this increase, the development of electric vehicle technologies is of great interest. One of the most important components of electric vehicles is energy storage systems. In electric vehicles, because the performance of the battery directly affects the performance of the vehicle, lithium ion batteries with high temperature stability and long recharge life, which can be recharged and do not contain toxic substances are preferred as energy storage units. One of the most important components of the batteries is the electronic control unit called Battery Management System (BMS). In order to maximize the performance of the electric vehicle battery, BMS is requested to perform its duties without any errors. In this thesis, a BMS design that can be used for lithium-ion batteries has been designed. In the design, nine lithium-ion batteries are connected in series, and the cells are passively balanced using the integrated circuit LTC6802-2. The properties of BMS, which have overvoltage, undervoltage and temperature protection, suitable for use in the battery of electric vehicles have been determined and in this direction, a unique BMS has been designed as a hardware.