Şizofreni hastalarının öfke ifade tarzları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
İnvestigation of anger expression styles of schizophrenic patients and the factors affecting them
  1. Tez No: 627287
  2. Yazar: ERTAN TÜRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KELLECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, öfke, öfke ifade tarzı, pozitif belirtiler, negatif belirtiler, psikiyatri hemşireliği, schizophrenia, anger, anger expression style, positive symptoms, negative symptoms, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma psikiyatri servisinde yatan şizofreni hastalarının öfke ifade tarzları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde 3 Temmuz 2019 -3 Ocak 2020 tarihleri arasında yatarak tedavi gören, en az altı aydır şizofreni tanısı olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 70 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Kişisel bilgi formu”,“Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği”,“Pozitif Semptomlar Değerlendirme Ölçeği”ve“Negatif Semptomlar Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile değerlendirilmiştir. Hastaların sürekli öfke ve öfke ifade tarzları ölçeğinin sürekli öfke alt boyutu ortalama puanının (25.88±5.36), pozitif belirtiler değerlendirme ölçeğinin sanrılar alt boyutu ortalama puanının (14.45±11.35) ve negatif belirtiler değerlendirme ölçeğinin zevk almama ve toplumsal çekilme alt boyutu ortalama puanının (14.62±5.22) yüksek olduğu belirlenmiştir. Pozitif belirtileri negatif belirtilere göre daha yoğun olan şizofreni hastalarının öfke kontrollerinin iyi olmadığı, şiddet öyküsü olan ve ilaç uyumu olmayan hastaların öfkeyi dışa yönelttikleri, kadın, 10 yıldan daha az süredir şizofreni tanısı olan hastaların ise öfkeyi içe yönelttikleri, ilaç uyumu olan hastaların öfke kontrolünün daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a descriptive and cross-sectional type to investigate anger expression styles and affecting factors in patients with schizophrenia hospitalized in the psychiatric ward. The sample of this study consisted of 70 patients who received inpatient treatment at the psychiatry clinic of Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital between July 3, 2019 and January 3, 2020, who had been diagnosed with schizophrenia for at least six months and who agreed to participate in the research. Data were collected through face-to-face interviews using“Personal Information Form”,“The Trait Anger and Anger Expression Scales”,“The Scale for the Assessment of Positive Symptoms”and“The Scale for the Assessment of Negative Symptoms”. Data were evaluated in SPSS 23.0 program. It was found that the trait subscale mean score of trait anger and anger expression scales (25.88±5.36), delusions subscale mean score of the scale for the assessment of positive symptoms (14.45±11.35) and anhedonia/asociality subscale mean score of the scale for the assessment of negative symptoms (14.62±5.22) of patients in the study were high. Anger control of patients with schizophrenia who had more positive symptoms than negative symptoms was not good, patients with a history of violence and no drug compliance had anger-out type, female patients who had been diagnosed with schizophrenia for more than 10 years had anger-in type and patients with drug compliance had better anger control.