Yeni tanı meme kanserinde vitamin D düzeyinin hastalık prognostik faktörleriyle ilişkisi
Relationship of vitamin D level with disease prognostic factors in newly diagnosed with breast cancer
- Tez No: 627339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ADAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, prognoz, D vitamini, Breast cancer, prognosis, vitamin D
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık tanı alan, önemli bir mortalite ve morbidite sebebi olan kanserdir. Biz bu çalışmamızda yeni meme kanseri tanısı konan hastalarda D vitamini düzeyinin hastalık prognostik faktörleriyle ilişkisini inceledik. Gereç ve Yöntem: Hastanemize başvuran yeni meme kanseri tanısı konmuş ve buna yönelik herhangi bir tedavi almadan D vitamini düzeyleri ölçülmüş 150 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların D vitamini düzeyi ile ER, PR, Her-2/neu durumu, Ki-67 düzeyi, histopatolojik özellikleri (histolojik tip, grade, lenf nodu), tümör çapı karşılaştırıldı. Bulgular: Vitamin D ile ER (p30 ng/ml) sağlayacak destek tedavilerin meme kanseri agresifliğinde azalmaya yönelik katkılarının incelenmesi açısından yol gösterici olabilir. Meme kanseri ile D vitamini arasındaki ilişkinin aydınlatılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most frequently diagnosed cancer in women, a major cause of mortality and morbidity. In this study, we examined the relationship between vitamin D level and disease prognostic factors in patients newly diagnosed with breast cancer. Material and Method: One hundred fifty patients who were newly diagnosed with breast cancer who applied to our hospital and whose vitamin D levels were measured without any treatment were included in our study. Patients vitamin D level, ER, PR, Her-2 / neu status, Ki-67 level, histopathological features (histological type, grade, tumor stage, lymph node), tumor diameter were compared. Results: There was a significant positive correlation between Vitamin D and ER (p 30 ng / ml) to decrease breast cancer aggression. More studies are needed to clarify the relationship between breast cancer and vitamin D.