Grafik tasarımcı ve hedef kitlesinin sağlıklı iletişim kurabilmesinin önemi
The importance of healthy communication to graphic designer and target mass
- Tez No: 627372
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, Hedef kitle, İletişim, Etkileşim, Brief, Graphic design, Target audience, Communication, Interaction, Brief
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İletişim insanoğlunun, yaratıldığı andan itibaren vazgeçilemez bir ihtiyacı olmuştur. Bu ihtiyacı iyileştirmek için yıllar boyunca çeşitli materyaller aracı edilmiştir. Mağara duvarlarından kil tabletlerine, oradan papirüs kağıtlarına derken kağıtlara ve kitaplara, sayısız teknik ve sınırsız özveriyle çalışmalar ortaya konulmuştur. Özellikle matbaa ile çağ atlayan iletişim, tamamen kendine odaklı yeni bir meslek gurubu olarak grafik tasarımın belirginleşmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Üretim ve bilginin hedef kitlelerine ulaşmasını ve tercih edilmesini amaçlayan bu meslek sanayi devrimi ile, insan hayatında kesin olarak yer edinmiş ve sahip olduğu vizyon sebebiyle zaman içinde vazgeçilemez bir ihtiyaç halini almıştır. Günümüze gelindiğinde ise her noktada karşımıza çıkan ve bizleri bir fikre veya bir ürüne yönlendiren etkili bir iletişim aracı olarak tercih edilmektedir. Hiç şüphe yok ki, hizmet verilen noktanın kapsamı ve hassasiyeti sebebiyle kazanılan sorumluluğun getirisi olarak, grafik tasarımcının kültür ve trend gibi insan hayatını birebir etkisi altına alan unsurların farkında olması, dahası bunların bilinciyle hareket edebilmesi gerekmektedir. Yani grafik tasarımcıdan mevcut çalışmasına henüz başlamadan evvel, hedef kitlesi ile sağlıklı bir iletişim kurabilmesi ve hitap edilecek kitleyi, o kitleyi etkileyen detaylarla değerlendirebilmesi beklenmektedir. Bu ise, her projede kime, neyin, nasıl aktarılacağı analiz edilerek edinilen bilgiler ışığında tasarıma yön verilmesi ve bu sayede iletişime geçilmek istenilen kitle ile beklenilen etkileşimin yakalanabilmesiyle mümkün olacaktır. Aksi taktirde iletişimi konu alan bir mesleğin, iletişimsizlik sorunu sebebiyle hedef kitlesiyle erişiminin sekteye uğraması çok yüksek bir ihtimaldir. Bu sebeple araştırmada grafik tasarımcının ve hedef kitlesinin iletişiminin önemine ve bu iletişimin nasıl sağlıklı hale getirilebileceğine değinmeye gayret edilmiştir. Öneri olarak ise tasarımcı ve müşterisini bütün bu kargaşadan ve başarısızlıktan kurtaracak olan brieften detaylıca bahsedilmiştir. Tezin ilk bölümünde, mevcut ve olası problemler, araştırmanın amacı ve önemi, hipotez olarak iletişimsizliğin kabul edilemez olmasının sebepleri ve araştırmanın sınırlılıkları açıklanmıştır. İkinci bölümde, mağara duvarlarına çizilen resimlerin iletişim ihtiyacının kanıtları olması, devamında değişen yaşam şartları ve iletişimin orantılı olarak şekillenmesi ve bu gidişatın günümüz grafik tasarımının temelleri olarak kabul edilmesi anlatılmıştır. Dünya tarihinin ve özellikle Türk milletinin grafik tasarım ile olan köklü geçmişi, etkileşimde kaldığı akımlar/durumlar, gelişimi ve bu gününden bahsedilmiştir. Günümüze gelindiğinde ise grafik tasarım imkanlarının sınırsızlığına, bir tasarımcının bu sorumluluğun farkında hareket etmesine ve grafik tasarımcı ile çalışmanın ehemmiyetine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, ihtiyaçlarla doğru orantılı olarak grafik tasarımı ön plana çıkartan iletişimin; kültür farklılıklarıyla nasıl şekillendiği ve din ve ırk açısından nasıl farklılıklara sahip olduğu anlatılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise sonuç ve varılan sonuca bir çözüm yolu olarak öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication has had an indispensable need for human beings since its creation.Various materials have been mediated over the years to improve this need. From the walls of the cave to clay tablets, from there to papyrus papers, papers and books have been presented with numerous technical and unlimited dedications.Especially communication with the printing press has played an important role in making graphic design clear as a completely self-focused professional group.This profession, which aims at reaching and preferring production and information to its target audiences, has taken a definite place in human life with the industrial revolution and has become an indispensable need in time due to its vision.Today, however, it is preferred as an effective communication tool that we encounter at every point and leads us to an idea or a product. There is no doubt that as the return of the responsibility gained due to the scope and sensitivity of the point of service, the graphic designer should be aware of the factors that affect human life, such as culture and trend, and be able to act with their awareness.In other words, before starting the current work of the graphic designer, it is expected to be able to establish a healthy communication with the target audience and evaluate the audience to be addressed with the details that affect that audience.This will be possible by directing the design in the light of the information gained by analyzing who, what and how to be transferred in each project and thereby capturing the expected interaction with the audience to be contacted.Otherwise, it is highly probable that a profession which is the subject of communication is interrupted by its target audience due to the problem of non-communication. For this reason, in the research, it was tried to touch on the importance of the communication of the graphic designer and the target audience and how this communication can be made healthy. As a suggestion, the briefing that will save the designer and the client from all this confusion and failure is mentioned in detail. In the first part of the thesis, current and possible problems, the purpose and importance of the research, the reasons for the non-acceptance of non- communication as a hypothesis and the limitations of the research are explained. In the second part, it is explained that the pictures drawn on the walls of the cave are evidence of the need for communication, the changing living conditions and communication are proportionally shaped and that this trend is accepted as the basis of today's graphic design.The deep-rooted history of the world history and especially the Turkish nation with graphic design, the movements / situations in which it interacts, its development and today are mentioned. As of today, the limit of graphic design possibilities, a designer's awareness of this responsibility, and the importance of working with a graphic designer has been mentioned. In the third part, communication that emphasizes graphic design in direct proportion to the needs; how they are shaped by cultural differences and how they differ in terms of religion and race. In the fourth and last chapter, the proposal is presented as a solution to the result and the conclusion.