Bir reklam afiş ögesi olarak etkin negatif alan tasarımı
Effective negative space design of advertising posters in graphic design
  1. Tez No: 739714
  2. Yazar: TUĞBA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÇAĞLAR OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Negatif Alan, Beyaz Alan, Pozitif Alan, Reklam Afişi, Dış Mekân, Negative Space, White Area, Positive Area, Poster, Outdoor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Grafik tasarımda geçmişten günümüze kadar negatif alanın etkin kullanıldığı birçok tasarım, içinde oluşturmuş olduğu anlam ile ilgi çekiciliğini ortaya koymaktadır. Tasarımda farklılaşmayı sağlayan bir ögenin sayfa üzerinde nasıl konumlandırıldığı ile açıklanan tasarım alanının yorumudur. Grafik tasarım ürünü olan reklam afişlerinde negatif alan tasarım ögesi olarak kullanılması kavramsal ve anlamsal olarak çok daha güçlü iletişim kurmak için tasarımcılara özgün ve yaratıcı anlatımın elverişliliği üzerine yol gösterebilmektedir. Negatif alan ile tasarımda kullanılan ögelerin yarattığı kaostan kaçınılarak hedef kitlenin algılama hantallığı ekarte edilerek etkin ve sağlıklı iletişim hedeflenir. Negatif alan, reklam afişinde kullanıldığı takdirde hedef kitlede etkisi düşünülmüş algısı yaratmasının yanı sıra kaliteli hizmet veya kaliteli ürün tasarımı etkisi oluşturabilmektedir. Negatif alan, tasarım elemanı olarak görüldüğünde afişte bütünlük hiyerarşisi sağlayacaktır. Tasarım eğitiminden geçmemiş bir göz negatif alanı gelişigüzel kullanmaya yatkındır; fakat pek az tasarımcı negatif alanı diğer tasarımlardan ayrıştırmak için güçlü bir tasarım ögesi olarak kullanmaya çalışır.
Özet (Çeviri)
Many designs in which negative space has been used effectively from past to present in graphic design reveal their attractiveness with the meaning they have created. It is the interpretation of the design area, which is explained by how an element that provides differentiation in design is positioned on the page. The use of negative space as a design element in advertising posters, which are graphic design products, can guide designers on the convenience of original and creative expression in order to communicate much stronger conceptually and semantically. By avoiding the chaos created by the negative space and the elements used in the design, effective and healthy communication is aimed by excluding the cumbersome perception of the target audience. If the negative space is used in the advertisement poster, it can create the effect of quality service or quality product design as well as creating the perception of thoughtful effect in the target audience. Negative Space will provide a hierarchy of integrity in the banner when viewed as a design element. An untrained eye is prone to indiscriminate use of negative space; but few designers try to use negative space as a strong design element to differentiate it from other designs.