Şehir diplomasisi; uluslararası politikada şehirlerin artan önemi ve örnek olay İstanbul Büyükşehir Belediyesi
City diplomacy; increasing importance of cities in international politics the and case study of Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 627382
  2. Yazar: FATMA İREM KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN İNCİ SÖKMEN ALACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Şehir diplomasisi, Uluslararası politika, İstanbul, Diplomacy, City diplomacy, International politics, Istanbul
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Şehir diplomasisi anlayışı günümüzde diplomasi anlayışının değişmesi sonrasında uluslararası ilişkilerde önemli bir yere sahip olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelinde şehir diplomasisinin açıklanması ve şehirlerin uluslararası politikadaki artan yerinin araştırılmasıdır. Çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Ulaşılan sonuçlar İstanbul'da şehir diplomasisi açısından potansiyelin yeterince kullanılmadığını göstermektedir. İstanbul, şehir diplomasisi açısından kardeş şehir projelerini yoğun olarak kullanmakta iken şehir diplomasisinin diğer ana temaları olan kültürel farklılaşma, turizm, göç, küresel ve yerel eğitim açısından gelişme kaydetmesi gereken bir şehir olarak nitelendirilmiştir. Bir yönteme bağlı kalınarak bu sonuçların elde edilmesi çalışmanın sınırlılıklarını oluşturur.
Özet (Çeviri)
Today, the understanding of city diplomacy has had an important place in international relations after the change in the understanding of diplomacy. The main purpose of this study is to explain and investigate city diplomacy in the case of Istanbul Metropolitan Municipality. In the study, literature review method has been used. According to the results obtained it the potential is not used sufficiently in terms of city diplomacy. While Istanbul has been using town twinning projects extensively in terms of city diplomacy, it has been described as a city that should make progress in terms of cultural differentiation, tourism, migration, global and local location which are the other main themes of diplomacy. Obtaining these results with one method constitutes the limitations of the study.