Lise öğrencilerinde yeme tutumu üzerinde beden algısı, kontrol odağı ve ebeveyn tutumu etkisi
Influences of locus of control, body image, and parental attitudes on high school students' eating attitudes
  1. Tez No: 627434
  2. Yazar: GÜLŞAH GÜREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM CANKARDAŞ NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Ebeveyn Tutumu, Kontrol Odağı, Yeme Tutumu, Body Image, Eating Attitudes, Locus of Control, Parental Attitudes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yeme tutumu davranışı son yıllarda fiziksel ve psikolojik sorunlar doğurması nedeniyle araştırılan önemli konulardan birisi olmuştur. Özellikle yeme tutum davranışında değişikliklerin meydana gelmesi açısından ergenlik dönemi önem taşımaktadır. Yeme tutum davranışında bozulmaların meydana gelmesi tek bir değişkene bağlanmamaktadır. Bu nedenle bu araştırmanın amacı yeme tutumunu etkileyen yordayıcıları incelemektir. Araştırmanın örnekleminin yaşı 15-18 yaş aralığında değişen lise öğrencilerinden oluşmaktadır. Toplamda 318 kişiye ulaşılmış ve ölçekler uygulanmıştır. Katılımcılara yeme tutumu üzerinde etkisini araştırmak amacıyla; Yeme Tutum Testi (YTT), Beden Algısı Ölçeği (BAÖ), Kontrol Odağı Ölçeği (KOÖ), Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutum Testi (KAETT) uygulanmıştır. Araştırmada, cinsiyet ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) değişkenleri açısından yeme tutumu, kontrol odağı, beden algısı ve algılanan ebeveyn tutumları karşılaştırılmıştır. Ayrıca, yeme tutumu, beden algısı, iç-dış kontrol odağı ve algılanan ebeveyn tutumları incelenmiştir. Bulgular doğrultusunda, cinsiyet ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) değişkenleri bakımından beden algısı ve algılanan ebeveyn tutumlarının anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Yeme tutumunun beden algısı, iç ve dış kontrol odağı ve algılanan ebeveyn tutumlarıyla ilişkisi incelendiğinde, iç kontrol odağı, anne ve babadan algılanan reddedici tutumlar ile babadan algılanan aşırı koruyucu tutum pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Babadan algılanan sıcaklık tutumu ile yeme tutumu negatif yönlü ve anlamlı ilişkili bulunmuştur. Yeme tutumunun yordayıcıları incelendiğinde, babadan algılanan reddedici tutumların yüksek düzeyde oluşu yeme tutumunun normal olmayan seyirde olduğunu açıklamaktadır. Elde edilen bulguların, ergenlik dönemindeki lise öğrencilerinin psikososyal açıdan sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerine katkı sağlayabilecek koruyucu ve önleyici programların ya da ebeveynleri bilinçlendirmeye yönelik yapılacak çalışmalara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Eating attitudes have been one of the important topics investigated in recent years as it causes physical and psychological problems. Especially in terms of changes in eating attitude behavior, adolescence is important. The occurrence of disorders in eating attitude behavior does not depend on a single variable. Therefore, the purpose of this study is to examine the predictors affecting eating attitude. The sample of the study consists of high school students whose age varies between 15-18 years old. A total of 318 people were reached and scales were applied. Eating Attitude Test (EAT), Body Perception Scale (BAI), Locus of Control Scale (KOÖ), Abbreviated Perceived Parental Attitude Test (KAETT) were applied to the participants to investigate their effects on eating attitude. In the study, eating attitude, locus of control, body perception and perceived parental attitudes were compared in terms of gender and Body Mass Index (BMI) variables. In addition, eating attitude, body perception, internal-external control focus and perceived parental attitudes were examined. In line with the findings, it was found that body perception and perceived parental attitudes differ significantly in terms of gender and Body Mass Index (BMI) variables. When the relation of eating attitude to body perception, internal and external control focus, and perceived parental attitudes was examined, a positive and significant relationship was found between internal control focus, rejection attitudes perceived by parents and excessive protective attitude perceived from father. Warmth attitude perceived from mother and eating attitude were found to be negatively and significantly correlated. When the predictors of eating attitude were examined, it was found that rejection attitude perceived from the father were significant predictors. The high level of rejection attitudes perceived by the fathers and internal control focus of female students explains that the eating attitude is in an abnormal course. It is thought that the findings obtained may contribute to preventive and protective programs that can contribute to high school students' healthy psychosocial development process or to raise awareness of parents.