Annelerin algıladığı stres düzeyi ve evlilik doyumunun, çocuklarını besleme tutumlarına etkisi
The effect of mothers' perceived stress level and marital satisfaction on the attitudes of feeding process their children
- Tez No: 627441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: evlilik doyumu, algılanan stres, beslenme, anne baba tutumları, marital satisfaction, perceived stress, feeding, parental attitudes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, 36-72 ay yaş grubu çocuğu olan annelerin algıladığı stres düzeyi ve evlilik doyumunun, çocuklarını besleme tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 36-72 ay yaş aralığında çocuğu bulunan 270 anne oluşturmaktadır. Veri toplamak için demografik bilgi formu, Evlilik Yaşamı Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği-10 ve Beslenme Süreci Anne Tutumları Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, annelerin evlilik doyumunun ve algıladığı stres düzeyinin, çocuklarını besleme tutumları üzerinde etkisinin bulunduğu görülmüştür. Araştırmada evlilik doyumu, algılanan stres düzeyi, beslenme süreci anne tutumları değişkenlerinin katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Bulgular neticesinde beslenme süreci anne tutumlarının ve evlilik doyumunun demografik değişkenlerine göre farklılık gösterdiği ve algılanan stres düzeyinin demografik değişkenlere göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Son olarak, evlilik doyumunun beslenme sürecine etkisinde algıladığı stresin aracı rolü olduğu saptanmıştır. Alan yazın incelendiğinde bu değişkenlerin bir arada bulunduğu bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu sebeple bu araştırmanın anne çocuk arasındaki temel bir ilişki olan beslenme sürecine dair yeni bilgiler sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of perceived stress level and marital satisfaction of mothers with 36-72 months old children on the mother's attitude towards the feeding process. Correlational scanning model was used in the research. The sample of the study consists of 270 mothers with children between the ages of 36-72 months. Demographic information form, Marriage Life Scale, Perceived Stress Scale-10 and Mother's Attitudes Towards the Feeding Process Scale were used to collect data. As a result of the study, it was seen that the mother's marital satisfaction and perceived stress level had an effect on the mother's attitude towards the feeding process. In the study, it was examined whether the variables of marital satisfaction, perceived stress level, mother's attitude towards the feeding process differ according to the demographic characteristics of the participants. As a result of the findings, it was found that the mother's attitude towards the feeding process and marital satisfaction differed according to the demographic variables, and the perceived stress level did not differ according to the demographic variables. Finally, it has been determined that perceived stress has a mediating role in the effect of marital satisfaction on the feeeding process. When the literature was examined, no study was found in which these variables were examined together. For this reason, it is thought that this study will provide new information about the feeding process, which is a basic relationship between mother and child.