Okul öncesi çocukların anne babalarının ebeveynlik stresi, eş desteği ve duygu sosyalleştirmesi arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigating the relationships between parenting stress, spouse support and emotion socialization of preschool childrens' mothers and fathers
- Tez No: 919464
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Ebeveynlik stresi, Eş desteği, Çocukların olumsuz duyguları, Destekleyici tepkiler, Destekleyici olmayan tepkiler, Pre-school, Parenting stress, Spouse support, Negative emotions of children, Supportive reactions, Nonsupportive reactions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, ebeveynlerin deneyimlediği stres düzeyi, algıladıkları eş desteği ve duygu sosyalleştirmesi (çocukların olumsuz duygularına karşı verilen destekleyici ve destekleyici olmayan tepkileri) arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışmada elverişlilik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Evli ve okul öncesi dönemde çocuğu olan toplam 400 ebeveynden (270 anne, 130 baba), ebeveynlik stresini ölçmek amacıyla“Anne Baba Stres Ölçeği”, algılanan eş desteğini ölçmek amacıyla“Eş Destek Ölçeği”ve çocukların olumsuz duygularına karşı verdikleri tepkileri ölçmek amacıyla“Çocukların Olumsuz Duyguları ile Baş Etme Ölçeği”aracılığıyla veri toplanmıştır. Veriler NCSS 2020 programında nicel ilişkisel tarama modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ebeveynin cinsiyetine göre incelendiğinde, annelerin ebeveynlik stresi babalara göre daha yüksek; babaların çocuklarının olumsuz duygularına karşı verdiği destekleyici olmayan tepkiler annelere göre daha yüksektir. Anne ve babaların algıladığı eş desteği arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin istatistiksel analizine göre, ebeveynlik stresi ile algılanan eş desteği arasında negatif yönde, algılanan eş desteği ile ebeveynlerin çocukların olumsuz duygularına verdikleri destekleyici tepkiler arasında olumlu yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ebeveynlik stresiyle ebeveynlerin duyguya odaklı tepkileri ve küçümseyici tepkileri arasında negatif yönde, ebeveynde sıkıntı tepkileri arasında olumlu yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırma, ebeveynlik stresi, evlilik ilişkisindeki algılanan eş desteği ve ebeveyn-çocuk etkileşimindeki çocukların olumsuz duygularına verilen tepkiler arasındaki ilişkilerin anlaşılmasına yönelik önemli bulgular ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, ebeveynlik eğitimleri, psikolojik danışmanlıkta mesleki uygulamalar ve sonraki araştırmalar için önemli uygulama alanları açmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, examining the relationships between experienced parenting stress, perceived spouse support and parental emotion socialization (supportive and nonsupportive reactions given to the negative emotions of children) were aimed. Convenience sampling was used. Data were collected from parents being married and having at least one preschool child using the Parenting Stress Scale for parenting stress, the Spouse Support Scale for perceived spouse support and the Coping with Children's Negative Emotions Scale for parental emotion socialization (total participants n=400; 270 mothers and 130 fathers). NSCC 2020 was used for the statistical analysis of our study designed with correlational methods. Study results reveal that according to the parents' gender, parenting stress of mothers is higher than fathers and nonsupportive reactions given to the negative emotions of children of fathers are higher than mothers. Any significant difference between the perceived spouse support among mothers and fathers was found. According to the relationships between variables, significant negative relationship between parenting stress and perceived spouse support; significant positive relationship between perceived spouse support and supportive reactions given to the negative emotions of children were found. Parenting stress and parents' emotion-focused reactions and minimizing reactions are significantly negatively related. Parenting stress and distress reactions are significantly positively related. Research reveals various important findings to understand the relationships between parenting stress, perceived spouse support within the marriage relationship and reactions given to the negative emotions of children within the parent-child relationship. Study results carry out substantial implications for parent education, professional practice in psychological counseling and future research.