Adıyaman ilindeki gebelerde yapılan OGTT'nin gebelik süreci ve doğum sonrası gelişen komplikasyonlarla ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between OGTT and pregnancy complications in Adiyaman
  1. Tez No: 627568
  2. Yazar: MURAT ARCAGÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR OLT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Endocrinology and Metabolic Diseases, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: OGTT, pregnancy, maternal risk, neonatal risk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) gebelerde gestasyoneldiyabetesmellitus'un tanısında yararlanılan bir tanı ve tarama testidir. Gebelerde diyabetesmellitus doğum anomalisi, doğum sırasında travma, RDS, neonatalhiperbilirubinemi, neonatal hipoglisemi, makrozomik bebek ve doğum travmasına yol açabileceğinden dolayı Dünya sağlık örgütü (WHO) gebelere OGTT yapılmasını önermektedir. Ülkemizde son yıllarda OGTT yapılmasına şiddetle karşı çıkan hekimler bulunmaktadır. Çalışmamızın planlandığı zaman diliminde Literatürde OGTT'nin gebelere olası yan etkilerini kanıtlayan herhangi bir yayına rastlamadık. Bu çalışmada OGTT yapılan ve yapılmayan gebeliklerin perinatal ve postpartum dönemlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Adıyaman ilinde 2018 yılında 18-35 yaş kadın grubunda yaklaşık 6300 doğum gerçekleşmiş olup bunlardan OGTT yaptıran 250 gebe ve yaptırmayan 250 gebe rastgele randomizasyon yöntemi ile seçildi. Seçilen gebelerden toplam 433 gebe ile çalışma tamamlandı. İncelemlerde annede Preeklampsi, Polihidroamniyoz, Oligohidroamniyoz, Intrauterin ölüm, Preterm Eylem, Postterm Eylem; bebekte ise Hipotiroidi, Neonatal Hipoglisemi, NeonatalHiperbilirubinemi, RespiratuarDistress Sendromu ve Miada göre doğum ağırlığı parametreleri incelendi. Analizler SPSS 17 programı ile yapılmış olup kıyaslamalarda Ki-kare ve Fisher testleri kullanıldı. OGTT yaptıran (OGTT(+)) 211 gebe ve OGTT yaptırmayan (OGTT(-)) 222 gebe ile çalışma tamamlandı. İki grup arasındaPreeklampsi (OGTT(+):%2,4, OGTT(-):%1,4), Polihidroamniyoz (OGTT(+):%4,8, OGTT(-):%4,1), Oligohidroamniyoz (OGTT(+):%3,3, OGTT(-):%2,2), Intrauterin ölüm(OGTT(+):%3,3, OGTT(-):%2,3), Preterm Eylem (OGTT(+):%27,5, OGTT(-):%23,0), Postterm Eylem (OGTT(+):%72,5, OGTT(-):%77,0), Hipotiroidi (OGTT(+):%0,9, OGTT(-):%0,0), Neonatal Hipoglisemi (OGTT(+):%2,8, OGTT(- ):%2,3), NeonatalHiperbilirubinemi(OGTT(+):%4,3, OGTT(-):%5,1), RespiratuarDistressSendrumu gelişimi (OGTT(+):%1,9, OGTT(-):%2,8) ve Miada Göre Doğum Ağırlıkları (OGTT(+):%0,9, OGTT(-):%2,3) benzer bulundu. Çalışmamız sonuçlarından yola çıkılarak OGTT yaptırmış olmanın gebelikte maternal ve neonatal risklerde herhangi bir artışa neden olmadığı söylenebilir. OGTT testinin olumsuz bir yan etkişinin olmadığının hekimler ile paylaşılması ilerleyen dönemlerde teste yönelik retlerin önlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Anahtar Kelimler: OGTT, gebelik, maternal risk, neonatal risk
Özet (Çeviri)
Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) is a diagnostic and screening test used in the diagnosis of gestational diabetes mellitus in pregnant women. The World Health Organization (WHO) recommends OGTT to pregnant women since diabetes mellitus can cause birth anomalies, trauma during birth, RDS, neonatal hyperbilirubinemia, neonatal hypoglycemia, macrosomic infant and birth trauma. In our country, there are doctors who strongly oppose the OGTT in recent years. Until the period in which our study was planned, there are no publications in the literature that prove the possible side effects of OGTT to pregnant women. In this study, we aimed to investigate the relationship between OGTT and perinatal and postpartum periods of pregnancies. In the province of Adıyaman in 2018, approximately 6300 births occurred in the 18-35 age group. 250 of the pregnant women who were tested with OGTT and 250 of the pregnant women who weren't tested OGTT were randomly selected. The study was completed with a total of 433 pregnant women. Preeclampsia, Polyhydroamniosis, Oligohydroamniosis, Intrauterine death, Preterm labor and Postterm labor for pregnant women and hypothyroidism, Neonatal Hypoglycemia, Neonatal Hyperbilirubinemia, Respiratory Distress Syndrome and birth weight parameters for newborn were examined between the groups. The analyzes were performed with SPSS 17 program and Chi-square and Fisher tests were used in the comparisons. The study was completed with 211 pregnant women who had applied OGTT and 222 pregnant women who were not applied OGTT. Preeclampsia (OGTT (+): 2.4%, OGTT (-): 1.4%), Polyhydroamniosis (OGTT (+): 4.8%, OGTT (-): 4.1%), Oligohydroamniosis (OGTT (+): 3.3%, OGTT (-): 2.2%), Intrauterine death (OGTT (+): 3.3%, OGTT (-): 2.3%), Preterm labour(OGTT (+): 27.5%, OGTT (-): 23.0%), Posttermlabour (OGTT (+): 72.5%, OGTT (-): 77.0%), Hypothyroidism (OGTT (+) : 0.9%, OGTT (-): 0.0%, Neonatal Hypoglycemia (OGTT (+): 2.8%, OGTT (-): 2.3%), Neonatal Hyperbilirubinemia (OGTT (+):% 4.3, OGTT (-): 5.1%, Development of Respiratory Distress Syndrome (OGTT (+): 1.9%, OGTT (-): 2.8%) and Macrosomic infant development rates (OGTT (+) 0.9%, OGTT (-): 2.3%)were similar between two groups. Based on the results of our study, it was found that applying OGTT did not cause any increase in maternal and neonatal risks during pregnancy. Sharing the knowledge that OGTT test does not have a negative side effect will play an important role in the prevention of test rejections in the future.