Diyabetik retinopatide LRG1, kallistatin, VEGF, TGFβ düzeylerinin klinik bulgularla ilişkisi
LRG1, kallistatin, VEGF, TGFβ in diabetic retinopathythe relationship of the levels with clinical findings
  1. Tez No: 627566
  2. Yazar: ESRA KİRİKTİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÖZSAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PDR, LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ, PDR, LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: DR diyabetin en yaygın mikrovasküler komplikasyonudur. Hastalığın patogenezinde suçlanan faktörler olmasına rağmen kesin nedeni bilinmemektedir, kalıcı tedavisi yoktur. Angiyogenez ile yeni damar oluşumu hastalığın patofizyolojisinde etkili mekanizmalardan biridir. Çalışmamızın amacı diyabetin yaygın komplikasyonu olan DR'de daha önce beraber çalışılmamış anjiyogenez göstergeleri olabilecek LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ düzeylerinin retinopati evreleri ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve yöntem: DR gelişmemiş 30 diyabetli, 30 NPDR gelişmiş diyabetli, 30 PDR gelişmiş diyabetli ve 30 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubu olmak üzere 120 kişi çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm hasta ve sağlıklı gönüllelerin serumunda LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ düzeyleri ölçüldü. Elde edilen veriler SPSS 21 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Diyabetik hastalar ve kontrol grubu arasında LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ düzeylerinde farklılık bulundu (p=0,001). LRG1 ortalaması PDR grubunda 470,22 ± 18,92 ng/ml, NPDR grubunda 438,74 ± 33,5 ng/ml, DR Olmayan diyabetiklerde 408,9 ± 39,44 ng/ml ve kontrol grubunda 359,9 ± 89,78 ng/ml idi. LRG1 düzeyleri PDR grubunda en yüksek, kontrol grubunda en düşük bulundu. Alt grup analizlerinde LRG1 düzeylerinde; PDR-NPDR arasında (p=0,001), PDR-DR Olmayan diyabetikler arasında (p=0,001), PDR-Kontrol arasında (p=0,001), NPDRKontrol arasında (p=0,001), NPDR-DR Olmayan diyabetikler arasında (p=0,002) farklılık saptandı. Kallistatin ortalaması PDR grubunda 608,64 ± 352,45 ng/ml, NPDR grubunda 272,21 ± 240,13 ng/ml, DR Olmayan diyabetiklerde 284,4 ± 222,63 ng/ml ve kontrol grubunda 186,0 ± 217,71 ng/ml idi. Kallistatin düzeylerinde PDR grubu ile kontrol, DR Olmayan diyabetikler ve NPDR grupları arasında farklılık saptandı (p=0,001). VEGF ortalaması PDR grubunda 378,54 ± 163,63 pg/ml, NPDR grubunda 247,43 ± 95,62 pg/ml, DR Olmayan diyabetiklerde 252,7 ± 80,06 pg/ml ve kontrol grubunda 204,4 ± 79,83 pg/ml idi. PDR grubunda VEGF değeri diğer tüm gruplardan yüksekti: PDR-DR Olmayan p=0,003, PDR-NPDR p=0,003, PDRKontrol p=0,001. TGFβ ortalaması PDR grubunda 35,28 ± 14,9 ng/ml, NPDR grubunda 28,84 ± 5,7 ng/ml, DR Olmayan diyabetiklerde 24,66 ± 9,69 ng/ml ve kontrol grubunda 22,24 ± 5,4 ng/ml idi. TGFβ düzeyleri PDR grubunda, DR Olmayan diyabetikler ve Kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti (p=0,012, p=0,001). NPDR-Kontrol grubu arasında da farklılık saptandı (p=0,001). Sonuç: Angiyogenezde rol aldığı düşünülen biyomarkerların; LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ; PDR'de plazma seviyelerinde yükselme görüldü. DR'nin erken teşhisinde ve evrelemesinde bu markerlar non-invaziv ve ucuz belirteçler olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: DR is the most common microvascular complication of diabetes. Although there are accused factors in the pathogenesis of the disease, the exact cause is unknown and there is no permanent treatment. New vessel formation with angiogenesis is one of the effective mechanisms in the pathophysiology of the disease. The aim of our study is to examine the relationship between the levels of LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ, which may be indicators of angiogenesis that have not been studied before in DR, which is a common complication of diabetes, with retinopathy stages. Materials and Methods: 120 people were included in the study, including DR undeveloped 30 diabetic patients, 30 diabetic patients with NPDR, 30 diabetic patients with PDR and control group of 30 healthy volunteers. LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ levels were measured in the serum of all patients and healthy volunteers participating in the study. The data obtained were analyzed using SPSS 21 package program. Results: There was a difference in LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ levels between diabetic patients and control group (p=0.001). LRG1 mean was 470.22 ± 18.92 ng/ml in the PDR group, 438.74 ± 33.5 ng / ml in the NPDR group, 408.9 ± 39.44 ng / ml in the Non-DR diabetics and 359,9 ± 89.78 ng/ml in the control group. LRG1 levels were highest in the PDR group and lowest in the control group. In subgroup analysis, there was a difference between LRG1 levels; between PDRNPDR (p=0.001), between PDR-Non DR diabetics (p=0.001), between PDR-Control (p=0.001), between NPDR-Control (p=0.001), NPDR-Non DR diabetics (p=0.002). Kallistatin mean was 608.64 ± 352.45 ng/ml in the PDR group, 272.21 ± 240.13 ng/ml in the NPDR group, 284.4 ± 222.63 ng/ml in the Non-DR diabetics, and 186,0 ± 217,71 ng/ml in the control group. There was a difference in kallistatin levels between PDR group and control, Non-DR diabetics and NPDR groups (p=0.001). VEGF mean was 378,54±163,63 pg/ml in PDR group, 247,43±95,62 pg/ml in NPDR group, 252,7±80,06 pg/ml in Non-DR diabetics and 204,4±79.83 pg/ml in control group. In the PDR group, VEGF value was higher than all other groups: PDR- Non DR p=0.003, PDR-NPDR p=0.003, PDR-Control p=0.001. Mean TGFß was 35.28 ± 14,9 ng/ml in PDR group, 28.84 ± 5,7 ng/ml in NPDR group, 24.66 ± 9,69 ng/ml in Non-DR diabetics and 22.24 ± 5,4 ng/ml in control group. TGFß levels were significantly higher in the PDR group than in the Non-DR diabetics and control group (p=0.012, p=0.001). There was also a difference between NPDR-control group (p=0.001). Conclusion: Biomarkers thought to play a role in angiogenesis; LRG1, Kallistatin, VEGF, TGFβ; An increase in plasma levels was observed in PDR. These markers can be used as non-invasive and cheap markers in early diagnosis and staging of DR.