Triple negatif meme kanserlerinde immünhistokimyasal PD-L1 ve androjen reseptörü ekspresyonlarının klinikopatolojik önemi
Clinicopathological importance of immunhistochemical PD-L1 and adrogen receptor expressions in triple negative breast cancers
  1. Tez No: 627584
  2. Yazar: BÜŞRA EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Triple negatif meme kanseri, PD-L1, Androjen Reseptörü, Triple negative breast cancer, PD-L1, Androgen receptor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Triple negatif meme kanserleri genellikle yüksek proliferasyonlu olup, sıklıkla iç organ metastazı ve nüks yapma eğilimindedir. Spesifik bir tedavi yöntemleri yoktur ancak çeşitli hedef tedavilere odaklanılmış olup, bunlardan biri immün kontrol noktaları, bir diğeri ise androjen reseptörüdür. Programlı ölüm ligandı-1, çok sayıda normal doku hücresinde immün kontrol amaçlı bulunan, bazı tümörlerde immüniteden kaçış ile ilgili bir proteindir. Androjen reseptörü tüm meme kanseri tiplerinde en sık eksprese edilen seks steroid reseptörüdür ve meme kanseri üzerindeki prognostik etkileri kanıtlanmıştır Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2013-2019 yılları arasında triple negatif meme kanseri tanısı alan 64 olgu dahil edilmiştir. Çalışmada tümörlerin prognozunda rol oynayabileceği düşünülen bazı parametreler ve immünhistokimyasal PD-L1 ve AR ekspresyonları değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerin sonucunda PD-L1 ekspresyonu ve tümör tipi, tümör çapı, tanı anındaki yaş, Nottingham histolojik derece, evre ya da diğer alanlarda duktal karsinoma in situ varlığı ile aralarında anlamlı ilişki saptanmamıştır. PD-L1 ekspresyonu olan olgularda Ki67 indeksinin daha yüksek olduğu bulunmuştur ve aralarında anlamlı ilişki saptanmıştır. PD-L1 ekspresyonu ve lenfovasküler invazyon arasında da anlamlı ilişki gözlenmiştir. PD-L1 ve p53 ekspresyonu, uzak metastaz varlığı, metastatik lenf nodu sayısı, histolojik ve nükleer dereceler, inflamatuar yanıt arasında arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. AR ekspresyonu ve tümör tipi, tümör çapı, tanı anındaki yaş, Nottingham histolojik derece, evre, metastatik lenf nodu sayısı, Ki67 ve p53 ekspresyonları, lenfovasküler invazyon, uzak metastaz varlığı, diğer alanlarda duktal karsinoma in situ varlığı, histolojik ve nükleer dereceler, inflamatuar yanıt arasında anlamlı ilişki gözlenmemiştir. PD-L1 ve AR ekspresyonları arasında da anlamlı ilişki bulunmamıştır. Triple negatif meme kanserinde PD-L1 ve AR son zamanlarda araştırılan önemli iki belirteçtir ve bu heterojen grup içinde bazı hasta gruplarında anahtar rol oynamaktadırlar. 76 Tedavide rutin kullanıma dahil etmek için daha geniş gruplarda bir kısmı tedavi sonrası aşamaları da içeren çalışmalar ve değerlendirmelerde standardizasyon gereklidir.
Özet (Çeviri)
Triple negative breast cancers are usually highly proliferated and often tend to have internal organ metastasis and recurrence. There are no specific treatment modalities, but focus is on various target therapies, one of which is immune control points and the other is androgen receptor. Programmed death ligand-1 is a protein related to immune escape in some tumors, which is intended for immune control in multiple normal tissue cells. The androgen receptor is the most commonly expressed sex steroid receptor in all breast cancer types and has proven prognostic effects on breast cancer. The study included 64 patients diagnosed with triple negative breast cancer between 2013 and 2019 at Adnan Menderes University Faculty of Medicine Department of Pathology. In this study, some parameters and immunohistochemical PD-L1 and AR expressions which may play a role in the prognosis of tumors were evaluated. As a result of statistical analysis, PD-L1 expression and tumor type, tumor diameter, age at diagnosis, Nottingham histological grade, tumor stage or presence of ductal carcinoma in situ were not found to be significantly related. Ki67 index was found to be higher in PD-L1 expressed patients and a significant correlation was found between them. A significant correlation was also observed between PD-L1 expression and lymphovascular invasion. Between PD-L1 and p53 expression, the presence of distant metastases, the number of metastatic lymph nodes, histological and nuclear grades, inflammatory response was no significant correlation. AR expression and tumor type, tumor diameter, age at diagnosis, Nottingham histologic grade, tumor stage, number of metastatic lymph nodes, Ki67 and p53 expressions, lymphovascular invasion, presence of distant metastasis, presence of ductal carcinoma in situ in other areas, histological and nuclear grades, inflammatory response have no significant relationship. There was no significant relationship between PD-L1 and AR expressions. In triple negative breast cancer, PD-L1 and AR are two important markers recently investigated and play a key role in some patient groups within this heterogeneous group. 78 Standardization is required in studies and assessments, including some post-treatment stages, in larger groups to include them in routine use in treatment.