Üçlü negatif meme kanserlerinde mikroçevrenin klinikopatolojik önemi
Clinicopathological importance of microenvironment in triple negative breast cancers
  1. Tez No: 790757
  2. Yazar: ÖZGE YAPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ERGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Üçlü negatif meme karsinomu, tümör mikroçevresi, programlı hücre ölümü ligandı 1, tümör infiltre eden lenfositler, CD8, FOXP3, CD163, M2 makrofaj, regülatuar T lenfositler, sitotoksik T lenfositler, triple negative breast cancer, tumor microenvironment, programmed cell death ligand 1 tumor infiltrating lymphocytes, CD8, FOXP3, CD163, M2 macrophages, regulatory T lymphocytes, cytotoxic T lymphocytes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olup kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık sebebidir. Tedavisinde cerrahi tedavinin yanı sıra kemoterapi, radyoterapi, hormonoterapi (östrojen ve progesteron reseptörüne karşı) ve“Human epidermal growth factor receptor 2”(HER2) durumuna göre hedefe yönelik ajanlar kullanılmaktadır. Ancak üçlü negatif meme karsinomları için tedavi seçenekleri kısıtlıdır. Prognozu diğer gruplardan daha kötü olduğu bilinen bu grup için tedavi seçeneklerini artırmaya yönelik çalışmalar önem kazanmaktadır. Bu çalışmaların büyük bir kısmı tümör mikroçevresi ve tümöre karşı gelişen immün yanıtı araştırmaya yöneliktir. Tümörün savunma mekanizmalarından olan PD-L1 reseptör ekspresyonunda artışa karşı kullanılan ajanlar sağkalım üzerindeki etkileri nedeniyle umut vadetmektedir. Tümör mikroçevresinde yer alan lenfositler (Treg ve CD8+ T lenfositler) ve makrofajların (M1 ve M2 makrofajlar) prognoz üzerinde etkili olduğunu gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızda tümör mikroçevresini oluşturan immün hücrelerin yoğunluğu ve lokalizasyonunun ve PD-L1 ekspresyon durumunun konvansiyonel prognostik parametreler ile ve birbirleriyle karşılaştırılması; immünitenin klinikopatolojik faktörler üzerine etkisini araştırmak ve immünoterapide uygun hasta seçimine ışık tutmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Patoloji Bölümü'nde Ocak 2017- Aralık 2021 tarihleri arasında Üçlü negatif meme karsinomu tanısı almış ve sistemik tedavi almamış 52 olgunun materyali çalışmaya dahil edilmiştir. Her olguya immünhistokimyasal olarak CD8, FOXP3, CD163 ve PD-L1 uygulanmıştır. CD8, FOXP3, CD163 ekspresyonları stromal ve intratümöral alanlarda ayrı ayrı değerlendirilmiştir. PD-L1 ekspresyonu da immün hücrelerde ve tümör hücrelerinde ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Bulgular: Olgularımızın tanı anındaki ortalama yaşı 48 ve takip süreleri ortalama 33 ay idi. Çalışmamızda yüksek TIL seviyeleri olguların %30'unda görüldü ve yüksek PD-L1 pozitifliği ile ilişkili bulundu. TIL seviyeleri ile konvansiyonel prognostik parametreler için anlamlı farklılık saptanmadı. PD-L1 pozitifliği saptanan olgularda daha az LVİ görüldü ancak tümör boyutu, lenf nodu metastazı, sağkalım ve mortalite ile anlamlı ilişki bulunmadı. İmmün hücrelerde PD-L1 ekspresyonunun intratümöral ve stromal FOXP3 ve CD8 ile ve de intratümöral CD163 ekspresyonu ile pozitif korelasyon gösterdiği saptandı. intratümöral ve stromal CD8(+) seviyeleri yaşayan olgularda daha yüksek medyan değere sahipti, yaşayan ve eksitus olan olgular arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu. Mikroçevrede; CD8 ekspresyonu artığında stromal FOXP3 ekspresyonu CD8 ve CD163 ekspresyonunda pozitif korelasyon izlendi. Sonuç: Tümör mikroçevresi ÜNMK'lerin tedavisini yönlendirmede önem kazanmıştır. İmmün hücrelerin kompozisyonu, yoğunluğu ve lokalizasyonun ile kontrol noktası moleküllerinden PD-L1'in ÜNMK'lerinde önemli prognostik parametreler olduğunu düşünmekteyiz. Sonuçlarımız ÜNMK'lerinde TIL'lerin araştırılmasının faydalı prognostik ve terapötik bilgiler sağlayacağını desteklemektedir. Bununla birlikte immün hücre belirteçlerinin durumu ve buna yönelik tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi için daha geniş olgu serilerinde çalışmaların yapılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common cancer type among women and the leading cause of cancer death. İn its treatment, addition to surgical treatment, hormonal therapy (against estrogen and progesterone receptors) and targeted agents according to“Human epidermal growth factor receptor 2”(HER2) are used. However, treatment options for triple negative breast carcinomas are limited. This group known to be has worse prognosis than other groups and studies to developt treatment moptions for this group is gaining importance. Most of these studies are aimed at investigating the tumor microenvironment and the immune response against the tumor. Agents used against the increase in PD-L1 receptor expression, which is one of the defense mechanisms of the tumor, are promising due to their effects on survival. Agents used against the PD-L1 receptor expression on tumor cells, which is one of the defense mechanisms of the tumor, are promising due to their effects on survival. There are many studies showing that lymphocytes (Treg and CD8+ T lymphocytes) and macrophages (M1 and M2 macrophages) in the tumor microenvironment are effective on prognosis. In our study, the density and localization of immune cells forming the tumor microenvironment and the expression status of PD-L1 were compared with conventional prognostic parameters and with each other; It is aimed to investigate the effect of immunity on clinicopathological factors and to shed light on the appropriate patient selection in immunotherapy. Material and Methods: Materials of 52 patients who were diagnosed with triple negative breast carcinoma and did not receive systemic treatment between January 2017 and December 2021 in Çukurova University Balcalı Hospital Pathology Department were included in the study. CD8, FOXP3, CD163 and PD-L1 were applied for all cases by immunohistochemically. CD8,FOXP3 and CD163 expressions were separately evaluated in intratumoral and stromal areas. PD-L1 expression was also evaluated separately in immune cells and tumor cells. Findings: The mean age of our cases at the time of diagnosis was 48, and the mean follow-up period was 33 months. In our study, high TIL levels were seen in 30% of the cases and were associated with high PD-L1 positivity. There was no significant difference between TIL levels and conventional prognostic parameters. PD-L1 positivity was found to be statistically significantly higher in cases without LVI, but no significant correlation was found with tumor size, lymph node metastasis, survival and mortality. PD-L1 expression in immune cells was positively correlated with intratumoral and stromal FOXP3 and CD8 and intratumoral CD163 expression. Intratumoral and stromal CD8(+) levels between surviving and deceased cases were statistically significantly different and had a higher median value in surviving cases. In the microenvironment; When CD8 expression increased, stromal FOXP3 expression also increased significantly, again FOXP3 expression was positively correlated with stromal and intratumoral CD163 expression. Conclusion: Tumor microenvironment has gained importance in guiding the treatment of triple negative breast cancers. We think that the composition, density and localization of immune cells and checkpoint molecules such as PD-L1 are important prognostic parameters in triple negative breast carcinomas. Our results support that investigation of TILs in triple negative breast carcinomas will provide useful prognostic and therapeutic information. However, we believe that further studies in larger case series are necessary to evaluate immune cell marker expression and treatment outcomes.