Rinoplasti olgularında TİVA (total intravenöz anestezi) ve inhalasyon anestezisinin tiyol/disülfit dengesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of TİVA (total intravenous anesthesia) and inhalation anesthesia on the thiol / disulphite balance in rhinoplasty cases
- Tez No: 627650
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: TİVA, inhalasyon, sevofluran, propofol, oksidatif stres, tiyol-disülfit, TIVA, inhalation, propofol, sevoflurane, oxidative stress, thiol-disulphide
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Giriş ve Amaç: Total intravenöz anestezi (TİVA) ve inhalasyon anestezisi anestezi idamesi için tercih edilebilen iki anestezi yöntemidir. Sevofluran ve propofol bu yöntemlerde sıklıkla kullanılan ilaçlardır. Bu çalışma kontrollü hipotansif anestezi uygulanan hastalarda sevofluran kullanılan inhalasyon anestezisinin ve propofol kullanılan TİVA'nın oksidatif stres üzerindeki etkilerini araştırmayı ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız elektif rinoplasti operasyonu geçirecek 18-55 yaş arasında, ASA skoru 1 olan hastalarda yapılacak randomize kontrollü prospektif bir çalışma olarak planlandı. Çalışmamıza 62 hasta dahil edildi. Sigara, alkol, ilaç kullanımı öyküsü bulunan, Vücut Kitle İndeksi (VKİ)>30 olan hastalar, vaka sırasında tansiyon değerleri, üst üste 3 ölçümde belirlenen hedefler dışında kalan olgular çalışma dışı bırakıldı. Standart anestezi indüksiyonu uygulanan tüm hastalarımıza Bispektral İndeks (BİS) ve Train of Four (TOF) monitörizasyonu yapıldı. Kapalı zarf yöntemiyle iki gruba ayrılan hastaların bir grubuna TİVA (Grup 1, n=30) ile anestezi idamesi sağlanırken diğer grupta inhalasyon anestezisi (Grup 2, n=32) yöntemi kullanıldı. Her iki grupta da tansiyon hedefi OAB 50-65 mmHg aralığında olacak şekilde belirlendi. Hastalardan indüksiyon öncesinde ve indüksiyon sonrası 5, 30, 60 ve 120. dakikalarda TAS, TOS, Katalaz, Myeloperoksidaz, Total Tiyol, Native Tiyol ve Disülfit parametreleri ölçülmek üzere kan alındı ve saklandı. Hastaların hemodinamik verileri (KAH, SKB, DKB, OAB, SpO2) ve BİS değerleri 5 dakika aralıklarda kaydedildi. Cerrahi bitiminden ekstübasyona kadar geçen süre ekstübasyon süresi olarak kaydedildi. Cerrahi bitiminde cerrahi alan görüşü ve memnuniyet değerlendirmesi sırasıyla Boezaart Skorlaması ve cerraha sunulan anketle yapıldı. Hastalar derlenme ünitesinde 30 dakika boyunca takip edildi; numerik ağrı skorları ve bulantı-kusma skorları kaydedildi. Bulgular: Her iki grubun demografik verileri (yaş, cinsiyet, VKİ), cerrahi ve anestezi süreleri, BİS değerleri ve indüksiyon öncesi hemodinamik ve biyokimyasal parametreleri arasında fark saptanmadı. Grup 2'nin ekstübasyon süresi ve ek opioid kullanım ihtiyacı Grup 1'den istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Grupların Boezaart Skorlaması ve cerrahi memnuniyet değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta da TAS, TOS, OSİ, Katalaz, Myeloperoksidaz, Total Tiyol, Native Tiyol, Disülfit, Disülfit/Total Tiyol, Disülfit/Native Tiyol değerleri başlangıç değerlerine kıyasla azaldı. Değerlendirilen parametrelerde tüm zamanlarda her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Kontrollü hipotansiyon uygulanan rinoplasti olgularında propofol kullanılan TİVA'nın ve sevofluran kullanılan inhalasyon anestezisinin, cerrahinin sebep olduğu oksidatif stresten koruyucu etkiye sahip olduğu, her iki yöntem arasında birbirine üstünlük oluşturacak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna vardık. Ancak bu konuda daha büyük hasta gruplarında yapılacak randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Total intravenous anesthesia (TIVA) and inhalation anesthesia are two anesthesia methods that can be preferred for the maintenance of anesthesia. Sevoflurane and propofol are drugs used frequently in these methods. This study aims to investigate and compare the effects of inhalation anesthesia using sevoflurane and TIVA using propofol on oxidative stress in patients undergoing controlled hypotensive anesthesia. Methods: Our study was planned as a randomized controlled prospective study to be performed in patients between the ages of 18-55 who will undergo elective rhinoplasty, with an ASA score of 1. 62 patients were included in our study. Patients with a history of smoking, alcohol, and drug use, who had a Body Mass Index (BMI)> 30, and those whose blood pressure values were out of the targets determined in 3 consecutive measurements were excluded from the study. Bispectral Index (BIS) and Train of Four (TOF) monitoring were performed in all patients undergoing standard anesthesia induction. While anesthesia was maintained with TIVA (Group 1, n = 30) in one group of patients who were divided into two groups with closed envelope method, inhalation anesthesia (Group 2, n = 32) method was used in the other group. In both groups, the blood pressure target was determined to be in the range of MAP 50-65 mmHg. Blood was collected and stored to measure TAS, TOS, Catalase, Myeloperoxidase, Total Thiol, Native Thiol and Disulfide parameters before and after induction at 5, 30, 60 and 120 minutes. Hemodynamic data (HR, SBP, DBP, MAP, SpO2) and BIS values of the patients were recorded at 5-minute intervals. The time from the end of surgery to extubation was recorded as the extubation time. At the end of the surgery, the surgical field opinion and satisfaction assessment were made by Boezaart Scoring and the survey presented to the surgeon, respectively. The patients were followed up in the recovery unit for 30 minutes; numerical pain scores and nausea-vomiting scores were recorded. Results: There was no remerkable difference between demographic data (age, gender, BMI), duration of surgery and anesthesia, BIS values and hemodynamic and biochemical parameters before induction of both groups. The extubation time and need for additional opioid use in Group 2 were statistically significantly higher than Group 1. There was no significant difference between the Boezaart Scoring and the surgical satisfaction values of the groups. TAS, TOS, OSİ, Catalase, Myeloperoxidase, Total Thiol, Native Thiol, Disulfide, Disulfide / Total Thiol, Disulfide / Native Thiol values decreased in both groups compared to initial values. There was no significant difference between the two groups in the evaluated parameters at all times. Conclusion: We concluded that TIVA using propofol and inhalation anesthesia using sevoflurane had a protective effect from the oxidative stress caused by surgery and there was no significant difference between the two methods in cases with rhinoplasty which underwent controlled hypotension. However, there is a need for randomized controlled studies in larger patient groups.