Kadınların jinekolojik yakınmaları, çözümleri ve jinekolojik kanserlerden korunma konusundaki bilgi ve uygulamaları arasındaki ilişki
Gynecological complaints and their solutions of women and the relationship between knowledge and practices on prevention of gynecological cancers
- Tez No: 627651
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE BEKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Jinekolojik Yakınmalar, Jinekolojik Kanserlerden Korunma, Gynecological Complaints, Prevention from Gynecological Cancers
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Kadınların jinekolojik yakınmaları, çözümleri ve jinekolojik kanserlerden korunma konusundaki bilgi ve uygulamaları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Araştırma kadınların jinekolojik yakınmaları, çözümleri ve jinekolojik kanserlerden korunma konusundaki bilgi ve uygulamaları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kayseri/Melikgazi ilçesinde mevcut olan 104 kuran kursundaki 859 kadın oluşturmaktadır. Tanıtıcı özelliklerini, obstetrik ve jinekolojik özelliklerini içeren 21 soruluk bir anket formu,“Kadın Üreme Organları (Jinekolojik) Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla SPSS (Statistical Package for Social Sciences) version 22.0 kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler için ortalama, standart sapma ve yüzdelik dağılımı gibi tanımlayıcı istatistikler ayrıca Ki-Kare (Chi-square) Testi, T testi ve F testi (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 41.32, evlilik yaşı ortalaması ise 20.13'tür. %35.6'sı İlkokul mezunu, % 84.5 ev hanımı ve %15.4' ü sigara kullanmaktadır. Kadınların var olan yakınmalar karşısında % 40.9' unun önemsemediği ve kadınların yarısından fazlasının (%67.9) düzenli olarak Pap Smear Testi yaptırmadığı, %59.8' inin Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmadığı, kadınların yarısından fazlasının jinekolojik sağlığı koruma (67.9) ve jinekolojik kanserden korunma (%67.4) bilgisinin olmadığı, kadın Üreme Organları Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği puanlarının ortalaması 25.27 olduğu saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler Anormal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, dış üreme organında siğil, dismenore, menstrual düzensizlik, premenstral sendrom yaşayan kadınlarda Kadın Üreme Organları Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği puanları anormal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, dış üreme organında siğil, dismenore, menstrual düzensizlik, premenstral sendrom yaşamayan kadınlardan anlamlı derecede daha az olduğu, Jinekolojik yakınmaları önemsemeyen kişilerin Kadın Üreme Organları Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği puanları doktora muayene olanlardan anlamlı derecede daha fazla iken halk uygulamaları uygulayanlardan anlamlı derecede daha az, ayrıca jinekolojik yakınmalarda doktora muayene olan kadınların Kadın Üreme Organları Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği puanları halk uygulamaları uygulayanlardan anlamlı derecede daha az olduğu ve kendi kendine meme muayenesi ve kendi kendine dış üreme organı muayenesi yapan kadınların Kadın Üreme Organları Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği puanları kendi kendine meme muayenesi ve kendi kendine dış üreme organı muayenesi yapmayan kadınlardan anlamlı derecede daha fazla olduğu bulunmuştur. Bulgular göz önünde bulundurularak kadınlara kadın sağlığı ve jinekolojik kanserler hakkında bilgi, danışmanlık verilmesi, farkındalık geliştirilmeli, jinekolojik kanser ve jinekolojik kanser taramalarına ilişkin bilgi, tutum, düşünce, yargı ve davranışların ve kadınların jinekolojik kanserlere yönelik eğitim gereksinimleri belirlenip bu yönde gerekli kurumlar ile iş birliği sağlanarak girişimler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Goal: It is aimed to determine the relationship between women's gynecological complaints, their solutions, and their knowledge and practices in prevention of gynecological cancers. Materials and Methods: The research was carried out descriptively in order to determine the relationship between women's gynecological complaints, their solutions, and their knowledge and practices in prevention of gynecological cancers. The sample of the study consists of 859 women in 104 Qur'an courses available in Kayseri / Melikgazi district. Data were collected by using a questionnaire form of 21 questions, which includes its introductory features, obstetric and gynecological features,“Female Reproductive Organs (Gynecological) Cancer Prevention Information Scale”. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) version 22.0 was used to evaluate the data obtained from the study. Descriptive statistics such as mean, standard deviation and percentage distribution were also used for the data obtained in the study, as well as Chi-square Test, T test and F test (ANOVA) tests. Results: The average age of women is 41,32 and the average age of marriage is 20,13. 35.6% of them are primary school graduates, 84.5% are housewives and 15.4% are smoking. In the face of existing complaints, 40.9% of women do not care and more than half of women (67.9%) do not regularly perform Pap Smear Test, 59.8% of them do not perform Breast Self Examination, more than half of women are protected from gynecological health (67.9) and gynecological cancer protection (% 67.4) it was determined that there was no knowledge and the average of the female Reproductive Organs Cancer Protection Information Scale was 25,27. Conclusion and Suggestions: Abnormal discharge, pain during sexual intercourse, warts in the external reproductive organs, dysmenorrhea, menstrual irregularity, scores of Women's Reproductive Organs Cancer Information Scale in women experiencing premenstral syndrome, abnormal discharge, pain during sexual intercourse, warts in the external reproductive organ, dysmenorrhea, menstrual disorder, premenstral syndrome Women Reproductive Organs Cancer Information Scale scores of people who do not care about gynecological complaints significantly lower than women who do not live, while Women Reproductive Organs Cancer Information Scale for women who have a doctor's examination in gynecological complaints. Women Reproductive O scores are significantly lower than those who practice folk practices, and those who undergo self-examination and self-reproductive organ examination. It has been found that the scores of the Cancers Prevention of Cancer Scale were significantly higher than women who did not self-examine and self-reproductive organ examination. Considering the findings, women should be given information, counseling, awareness about women's health and gynecological cancers, education needs of gynecological cancer and gynecological cancer screenings, education needs of gynecological cancers are determined and cooperation in this direction is necessary. initiatives should be made.