Spor kulüplerinde kalite yönetim sistemi
Quality management system in sport clubs
  1. Tez No: 627680
  2. Yazar: FERAY KÜÇÜKBAŞ DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Kalite, Yönetim, Kalite Yönetimi, Spor Kulübü
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Günümüzün hızlı değişen rekabetçi dünyasında kuruluşlar, varlıklarını sürdürebilmek için bu hızlı değişime ayak uydurmak zorundadırlar. Yaşanan değişimin etkisi ile kuruluşların varlıklarını sürdürebilmeleri, ürettikleri ürün ya da hizmetin müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılaması ile mümkündür. Bu gerçek, kalite kavramının önemini giderek arttırmış ve kalite uygulamaları artık kuruluşlar için zorunluluk derecesinde önem arzetmeye başlamıştır. Rekabet ortamından ayrı tutulamayacak kadar önemli ve büyük bir endüstri kolu olan spor, tüm dünyada toplumlar için vazgeçilmez bir parça haline gelmiştir. İnsanların yaşamlarına böylesine entegre olan sporun işlevlerini yerine getirebilmesi iyi bir yönetim ile mümkündür. Sporun temel yapıtaşları durumundaki spor kulüplerinde profesyonel, sistematik, etkin ve verimli bir yapının oluşturulması, sporda kurumsallaşmanın oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi (KYS) dünyaca kabul görmüş bir kontrol mekanizması olup, kurumsallaşma yolunda ihtiyaç duyulan temel sistematik süreci kapsamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'deki spor kulüplerinde kalite ve standart kavramları doğrultusunda“TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar”standardı esas alınarak spor kulüplerinin KYS ile ilgili farkındalığı, sistem yapılandırması ve geliştirilmesi konuları incelenmiştir. Çalışma“olgubilim (fenomenoloji)”araştırması olarak desenlenmiş olup, çalışmada verilerin elde edilmesi amacıyla görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, form oluşturulurken“TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar”standardı dikkate alınmıştır. Çalışma sonucunda, kulüplerde kalite anlayışını esas alan bir sisteme ihtiyaç duyulduğu ve KYS'nin gerekliliklerinin aslında kulüplerde başarılı bir yönetim için uygulanması gereken şartlar olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Spor kulüplerinin iç ve dış çevre koşullarına hızlı uyum sağlayabilmesi, etkin ve verimli bir yönetimin sistematik olarak kurgulanması ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
Institutions should adapt themselves to the changing environment in today's competitive environment. The survival of the institutions under the impact of this change depends on their ability to provide customer expectations and needs. This reality increases the importance of notion of quality and implementation of quality principles surfaces as a requirement for the institutions. Sport industry has become an important and sizeable industry as part of today's competitive world, and thus an integral part of people's around the world. Sports industry is in need of good management as it takes such an important role in people's life. The cornerstones of the sports management like creating professional, systematic, effective and productive structure would help institutionalization in this area. ISO 9001 Quality Management System (QMS) is worldwide recognized control mechanism and encapsulates require basic systematic process. In this thesis, towards the direction of conceptualization of quality and standard in sport clubs in Turkey,“ISO 9001:2015 Quality Management Systems-Requirements”standard has been analyzed. The focus is on how to improve recognition, systemic restructuring and improvement of QMS in sport clubs. This thesis employs phenomenology as research methodology and appropriated semi-structured interview to obtain data for analysis. The semi-structured interviews were designed around the“ISO 9001:2015 Quality Management Systems-Requirements”standards and norms. In the final analysis of thesis, there is need for an understanding of a system relying on quality understanding and QMS requirements are conditions that are necessary for a successful management in sport clubs. QMS would provide active and performative management system in sport clubs that would prepare them for adapting to fast changing internal and external situations. Keyword: Sport, Quality, Management, Quality Management, Sport Club.