Ankara ilindeki aile hekimliği kliniklerinde çalışan doktorların aşı karşıtlığı konusundaki görüş, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the opinions, attitudes and behaviors of the physicians workingin family medicine clinics in Ankara province about anti-vaccination
  1. Tez No: 627685
  2. Yazar: ERHAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN BAYDAR ARTANTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı karşıtlığı, aşı reddi, aşı tereddüdü, aile hekimliği, Anti-vaccine, vaccine rejection, vaccine hesitation, family medicine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlığın korunması ve devamlılığının sağlanması için en etkin metotlardan biri aşı uygulamalarıdır. Aşılama, enfeksiyon hastalıklarına bağlı sakatlıkları ve ölümleri engelleyen etkili, güvenli ve ucuz bir yöntemdir. Dünyada ve Türkiye'de aşılama oranlarının artmasının yanında, özellikle son yıllarda aşı karşıtlığının ve aşı kaygılarının artmaya başladığı görülmektedir. Ülkemizde çocuk ve erişkin olmak üzere aşılama programlarının hem uygulanmasında hem de takibinde kilit rol oynayan branş aile hekimliğidir. Bu çalışmanın amacı aşı karşıtlığının ve reddinin hızlı bir ivmeyle arttığı ülkemizde aile hekimliği kliniklerinde uzmanlık eğitimine devam eden asistan doktorların bu konudaki görüş, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki çalışma 15.06.2019-15.11.2019 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Ankara İli'ndeki Aile Hekimliği Kliniklerinde çalışmakta olan 360 hekim oluşturmuştur. Katılımcılara veri toplama aracı olarak sosyodemografik-mesleki özellikleri ve aşılama-aşı karşıtlığı ile ilgili görüş, tutum ve davranışları sorgulayan anket formu uygulanmıştır. Veriler SPSS v22 programıyla analiz edilmiş, p0,05). SAHU asistanlarının tam zamanlı asistanlara göre, birinci basamakta 4 yıl ve üzeri çalışanların daha kısa süre çalışanlara göre daha fazla oranda aşı karşıtlığı hakkında eğitim aldığı saptanmıştır. Ek olarak uzmanlık eğitiminde ilk yılı içinde olan asistanların çoğunluğunun bu eğitim almadığı saptanmıştır. Birinci basamakta tecrübesi olmayanlar, olanlarla kıyaslandığında aldıkları eğitimin yeterli olduğunu belirtmişlerdir (p =0,044). Çalışmaya katılan hekimlerden bir kişi hariç hepsi aşı reddine karşı olduklarını belirtmişlerdir. Bunun yanında aşı tereddüdünü destekleyen veya bu konuda kararsız olan katılımcıların oranı da azımsanmayacak düzeyde bulunmuştur. Aile Hekimliği asistanlarının aşılar ve aşı karşıtlığı konusunda eğitiminin yetersiz olduğu görülmüştür. Öncelikle hekimlerin bilgi eksiklikleri giderilmelidir. Hekimler arasında aşı tereddütü yaşayanlarla özel olarak görüşülmeli ve bu durumun nedenleri ortaya konulmalıdır. Ayrıca birinci basamakta çalışan aile hekimlerine ve Aile Hekimliği uzmanlık eğitiminin içinde aşı karşıtlığı ile nasıl başa çıkılacağı yönünde eğitim verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Vaccine applications are one of the most effective methods for health protection and promotion. Vaccination is an effective, safe and inexpensive method that prevents injuries and deaths related to infectious diseases. Besides the increase in vaccination rates in the world and Turkey, especially in recent years, it is seen that anti-vaccination and vaccination concerns have started to increase. Family medicine is the department that plays a key role in both implementation and follow-up of vaccination programs in our country, including children and adults. The aim of this study is to evaluate the opinions, attitudes and behaviors of the assistant doctors who are on their specialization training in family medicine clinics in our country, where the anti-vaccination / rejection increases rapidly. Materials and Methods: The cross-sectional study was carried out between 15.06.2019 and 15.11.2019. The universe of the study was 360 physicians working in Family Medicine Clinics in Ankara Province. A questionnaire form that questions the socio-demographic-professional characteristics and opinions, attitudes and behaviors about vaccination-anti vaccination was applied to the participants as a data collection tool. Data were analyzed with SPSS v22 program and p 0.05). It was determined that physcians who are involved in part time residency training and 4 years or more experienced in primary care received more trainingaboutanti-vaccination compared to the others. In addition, it was determined that the majority of the residents who were in their first year in specialty education did not receive this training. Those who do not have experience in primary care stated that the training they received was sufficient compared to others (p=0.044). Conclusion: All of the physicians- except one- participating in the study stated that they are against vaccine rejection. However, the proportion of the participants who supported the vaccine hesitation or were undecisive in this regard was found to be considerable. It has been determined that the most common reason for hesitation about vaccination is the vaccine side effects. It has been observed that family medicine residents have insufficient training about vaccines and anti-vaccination. First of all, knowledge deficiencies of physicians should be eliminated. The physicians should be consulted privately with those who hesitate to vaccinate and the reasons for this situation should be revealed. In addition, training should be given to family physicians working in primary care and how to deal with anti-vaccination in Family Medicine Specialization training.