Diz osteoartritli hastalarda nöropatik ağrı, denge, propriyosepsiyon ve kinezyofobi arasındaki ilişki
The relationship between neuropathic pain, balance, proprioception and kinesiophobia in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 627711
  2. Yazar: AYŞE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Balance, kinesiophobia, knee osteoarthritis, neuropathic pain
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Kronik, dejeneratif bir rahatsızlık olan diz osteoartritinde (OA) nöropatik ağrı komponenti sıklıkla göz ardı edilmektedir. Bu çalışmada, diz OA'lı hastalarda nöropatik ağrı ile denge, propriyosepsiyon, kinezyofobi ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya bilateral diz OA tanısı almış Kellgren- Lawrence kriterlerine göre 70 hasta dahil edilmiş ve hastalardan nöropatik ağrısı olan ve olmayan şeklinde örneklemi eşit iki grup oluşturulmuştur. Gruplar PainDETECT Ağrı Anketi kullanılarak ikiye ayrılmıştır. İstirahat ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel durumu Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC), kinezyofobi durumu Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), statik denge tek ayak üzerinde durma testi, dinamik denge Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ile zamanlı kalk ve yürü testi (ZKYT), propriyosepsiyon ise dijital inklinometre ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 60 kadın ve 10 erkek hasta (yaş ortalaması 63,19±8,84) hasta dahil edilmiştir. Nöropatik ağrısı olan grupta yaş, kadın cinsiyet oranı, şikayet süresi ve radyolojik evre anlamlı olarak daha yüksek olup (p0,05). Nöropatik ağrısı olan grupta VAS istirahat ağrı puanı, ZKYT süresi, WOMAC puanları daha yüksek; tek ayak üzerinde durma süresi ve BDÖ puanı ise daha düşük olarak bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Diz OA tanılı hastalarda nöropatik ağrı varlığı fonksiyonel durum, denge, kinezyofobi ve propriyosepsiyon duyusu üzerinde etkilidir ve dikkate alınması gerekmektedir. Bu konuda farkındalığın artırılmasına yönelik ileri çalışmalara gereksinim vardır. Anahtar Kelimeler : Denge, diz osteoartriti, kinezyofobi, nöropatik ağrı.
Özet (Çeviri)
Aim: Knee osteoarthritis (OA) is a chronic degenerative disorder and the neuropathic pain component is often overlooked. In this study, it was aimed to reveal relationships between neuropathic pain and balance, proprioception, kinesiophobia and functional status in patients with knee osteoarthritis. Materials and Methods: Seventy patients according to Kellgren-Lawrence criteria diagnosed with bilateral knee OA were included in the study. Patients were divided into two groups according to the PainDETECT scores with and without neuropathic pain. Pain severity at rest by Visual Analogue Scale (VAS), functional status by Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), kinesiophobia by Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK), static balance by one leg stand test, dynamic balance Berg Balance Scale and timed up and go test (TUG) and proprioception were by digital inclinometer were evaluated. Results: Sixty females and ten males patients (mean age, 63.19 ±8.84) were included in the study. Age, female gender ratio, duration of complaint and radiological stage were significantly higher in the group with neuropathic pain (p0.05). VAS score at rest, TUG duration, WOMAC scores and kinesiophobia score were higher in the group with neuropathic pain (p0.05). Conclusion: Presence of neuropathic pain in patients with knee OA is effective on functional status, balance, sense of kinesiophobia and proprioception. Neuropathic pain should be considered in patients with knee OA. Further studies are needed to increase awareness.