Adıyaman ilinde yüksek ve hedef parathormon değeri olan hemodiyaliz hastalarında serum ürik asit ve aterojenik indeks parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum uric acid and aterogenic index parameters in hemodialysis patients with and target parathormone value in Adiyaman province
  1. Tez No: 627712
  2. Yazar: MUSTAFA AKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürik asit, plazma aterojenik indeksi, parathormon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalık (KVH), son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) olan hastalarda morbidite ve mortalitenin ana nedenidir. Diyaliz hastalarında; ürik asit, hipoalbüminemi, dislipidemi, inflamasyon, oksidatif stresve vasküler kalsifikasyon nedeniyle vasküler hasar genel popülasyondan daha yaygındır.Bu çalışmada, diyaliz hastalarında kardiyovasküler etkilenme açısından non-invaziv laboratuar yöntemleri olan aterojenik indeks ve ürik asit (ÜA) düzeyleri ile parathormon arasındaki ilişkiyi inceledik. Gereç ve yöntem:Retrospektif bir tasarıma sahip olan çalışmamız; takipli, 18 yaş ve üzeri, 91 diyaliz hastasını içermiştir. Hastalar parathormon (PTH) düzeylerine göre; düşük PTH düzeyleri (PTH 0.05). Gruplar plazma aterojenik indeks (PAİ) düzeyine göre karşılaştırıldığında ise gruplar arası anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda hedef PTH grubunda diğer gruplara göre en düşük ÜA seviyelerine sahipti ve PTH ile ÜA düzeyleri koreleydi. PTH ile PAİ arasında korelasyon yoktu ve PTH grupları benzer PAİ düzeylerine sahipti fakat anlamlı olmasa da PAİ düzeyleri Grup-1'den Grup-3'e doğru gittikçe artmaktaydı.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiovascular disease (CVD) is the main cause of morbidity and mortality in patients with end-stage renal failure (ESRD). In dialysis patients; vascular damage is more common than the general population due to uric acid (ÜA), hypoalbuminia, dyslipidemia, inflammation, oxidative stress and vascular calcification. In this study, we examined the relationship between atherogenic index and uric acid levels and parathormone (PTH), noninvasive laboratory methods for cardiovascular risk in dialysis patients. Material and Method: Our study, which has a retrospective design, included 91 dialysis patients, 18 years of age and over, who were followed by nephrology outpatient clinic. Patients according to parathormone (PTH) levels; low PTH levels (PTH 0.05). Compared with plasma atherogenic index (PAI) levels, there was no significant difference between groups (p>0.05). Conclusion: In our study, it had the lowest UA levels in the target PTH Group compared to other groups, PTH and UA levels were correlated. There was no correlation between PTH and PAI, PTH groups had similar PAI levels, but although not significant, PAI levels were increasing from Group-1 to Group-3. KeyWords:Uric acid, plasma atherogenic index, parathormone