Fetal kadavralarda elin extensor kaslarının morfolojik gelişimi
Morphological development of extensor muscles of hand in fetal cadavers
  1. Tez No: 539142
  2. Yazar: KENAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER ALBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Fetüs, tendon, extensor kaslar, varyasyon, önkol, Fetus, tendon, extensor muscles, variation, hand, forearm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmamızda, yaşları 17-40 gebelik haftası arasında olan, eksternal anomali ve patolojisi olmayan 43 fetal kadavrada elin extensor kaslarının morfolojik gelişiminin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada m. extensor digitorum (ED), m. extensor carpi radialis longus (ECRL) ve brevis (ECRB), m. extensor digiti minimi (EDM), m. extensor carpi ulnaris (ECU), m. abductor pollicis longus (APL), m. extensor polllicis longus (EPL), m. extensor pollicis brevis (EPB) ve m. extensor indicis kaslarının boyutları, tendon varyasyonları ve varyasyonel kaslar araştırıldı. Bu kasların boyutları ve boyutlarının önkol uzunluğuna oranının gestasyonel yaş (ay) boyunca gelişimi değerlendirildi. Bu boyutlar sağ-sol taraflar ve cinsiyetler arasında karşılaştırıldı. Ayrıca extensor kasların insertio ve tendon varyasyonları ve varyasyonel kaslar araştırıldı. Elin extensor kaslarının boyutlarının gestasyonel yaşla birlikte arttığı belirlendi. Bu kasların karnına ait boyutların önkol uzunluğundan daha hızlı, önkol uzunluğununda tendon uzunluğundan daha hızlı büyüdüğü tespit edildi. Bu boyutların sağ-sol taraflar ve cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Ayrıca extensor kasların tendon sayıları ve varyasyonları, insertio noktaları ve varyasyonel kaslar tespit edildi. Fetal dönemde elin extensor kaslarının gelişiminin ve varyasyonlarının bilinmesi, el fonksiyonlarının doğumsal veya yaralanma sonrası kısmi kaybının ve el anomalilerinin düzeltilmesi için tedavilerin planlanmasında yardımcı olacaktır. Bu çalışmanın sonuçlarının daha doğru tanı, el değerlendirmesi, tendon transferi ve onarımı için radyolog ve cerrahlara yardımcı olacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the morphological development of the extensor muscles of the hand in 43 fetal cadavers with no external anomaly and pathology. In this study, extensor digitorum (ED), extensor carpi radialis longus (ECRL) and brevis (ECRB), extensor digiti minimi (EDM), extensor carpi ulnaris (ECU), abductor pollicis longus (APL), extensor polllicis longus (EPL), extensor pollicis brevis (EPB) and extensor indicis muscles sizes, tendon variations and variational muscles were investigated. The development during gestational age (months) of the sizes of these muscles and ratio of the sizes to the forearm length were evaluated. These dimensions were compared between right and left sides and genders. In addition, the insertio and tendon variations of the extensor muscles, and variational muscles were investigated. The size of the extensor muscles of the hand increased with gestational age. It was determined that the size of the belly of these muscles increased faster than the length of the forearm and the length of the forearm increased faster than the length of the tendon. There was no statistically significant difference between right and left sides and genders. In addition, tendon numbers and variations of the extensor muscles, insertio points and some variational muscles were detected. Knowing the development and variations of the extensor muscles of the hand in the fetal period will help in the planning of treatments for correction of the hand anomalies and the partial loss of hand functions after congenital or injury.