Bir dijital reklamcılık türü olarak doğal (Native) reklam: Onedio.com üzerine bir araştırma
Research advertising as a type of digital advertising: A research on onedio.com
  1. Tez No: 627783
  2. Yazar: SERVET ECE DOĞANCANER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CINGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Reklamcılık, Doğal Reklamcılık, Onedio.com, Digital Advertising, Native Advertising, Onedio.com
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Doğal reklam ve ilişkili unsurların açıklanması ve örneklem olarak belirlenen Onedio.com'un içeriklerinin doğal reklam bağlamında incelenmesi bu araştırmanın temel konusunu oluşturmuştur. Bu doğrultuda elde edilen bulgulara göre ise Onedio.com'da yayın içi içerik reklamları ve özel/sınıflandırılamayan reklamlara göre ürün ve hizmet reklamlarının daha yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir. Onedio.com'un ana sayfasında yer alan doğal reklamlarda kullanılmakta olan mesaj çekicilikleri, görsel içeriklerde ortaya çıkan mesajlar ve metnin dil özellikleri çerçevesinde değerlendirildiğinde ürünlere ve hizmetlere yönelik özelliklerin üzerinde durulduğu ve içerik görsellerinin önemli bir kısmında ürünlerin ve hizmetlerin gösterildiği sonucuna ulaşılmaktadır. Yayın yapmaya başladığı ilk dönemlerden itibaren listeleme formatında yayınladığı içeriklerle Onedio.com'un ön plana çıkması ve listeleme formatının takipçiler tarafından da benimsenmesi, yayın içi içerik reklamlarında da listeleme formatının sıklıkla kullanılmasında etkili olmuş olabilir. Onedio.com'da yayınlanmakta olan editoryal içeriklerde yoğun olarak mizah ve gerçeklik unsurlarının tercih edildiği göz önünde bulundurulduğunda, doğal reklam içeriklerinde iki unsurun ön planda olması mecra ile uyumun üst düzeyde olduğunu göstermektedir. İçeriklerde kullanılmakta olan hikayelerde öncelikle okuyuculara geleceğe dönük atması gereken adımlar hakkında fikir verebilme mantığı ile geliştirilen kurguların üzerinde durulmaktadır. Bu durumda marka mesajı, ürün ve hizmet özellikleri ve aktarılan öneriler bir araya getirilmekte ve okuyucunun üzerinde oluşması muhtemel olumlu etki ön plana çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Explanation of natural advertising and related elements and examination of the contents of selected Onedio.com in the context of natural advertising constituted the main subject of this research. According to the findings obtained in this direction, it is observed that in-stream content ads and special / unclassified ads are used more intensively on Onedio.com. When the message appeals used in natural ads on the main page of Onedio.com are evaluated within the frame of the language features of the messages and the visual content, it is concluded that the products and services are emphasized and the products and services are shown in a significant part of the content visuals. The fact that Onedio.com has come to the fore with the content it has published in the list format since the beginning of the broadcasting and the adoption of the list format by the followers may have been effective in the use of the list format in the in-stream content ads. Considering that the humor and reality elements are preferred in the editorial content published on Onedio.com, the fact that the two elements are at the forefront in natural advertising content shows that the compliance with the medium is at a high level. In the stories used in the content, the fictions developed with the logic of giving the readers an idea about the steps to be taken are emphasized. In this case, the brand message, product and service features, and the suggestions transferred are brought together and the positive impact on the reader is highlighted.