Türkiye'de ve Çin'de çay kültürü
Tea culture in Turkey and China
- Tez No: 738096
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN KALKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Sosyoloji, Eastern Linguistics and Literature, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çin, Çay kültürü, Türkiye, Çay Üretimi, China, Tea culture, Turkey, Tea Production
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çay, dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak tüketilen içecek maddelerinden biridir. Dünya da çay üretimi ve tüketiminin tarih öncesi zamanlarda başladığı bilinmekle birlikte, özellikle M.S. IV.yy'dan itibaren yaygınlaştığı söylenebilir. Dünyada ilk olarak çayı keşfeden ülke Çin olarak bilinmektedir. Türkiye'de ise çay, Cumhuriyetin ilk yıllarında üretilmeye başlamış, verilen teşviklerin de etkisiyle hızlı bir gelişme göstermiştir. Bu tez çalışmasında, Türkiye'de ve Çin'de çay çeşitleri, üretimi, hazırlanışı, tüketimi ve oluşturduğu kültür incelenmiştir. Söz konusu başlıklar ile ele alınan çay konusu hakkında araştırmalar yapılarak iki ülkenin çay kültüründeki benzerlik ve farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tea is a widely consumed drink throughout the world. Tea production and consumption started in prehistoric times and became widespread after 4th century BC. The country that first discovered tea in the World is known as China and Tea production in our country started in the first years of the Turkish republic. Tea production has developed rapidly due to the incentives provided by the government. Kind, production and preparing and compsuption of the tea was analyzed from the stand point of culture at China and Turkey in this thesis study. The point in question and topic of the tea were researched to find out differences and similarities of Turkish and Chinese Tea.