İnsülin kullanan diyabetes mellitus hastalar ile oral antidiyabetik ilaç kullananan diyabetik mellitus hastaların zor laringoskopi açısından karşılaştırması
Comparison of the patients with diabetes mellitus using either insulin or oral antidiabetic DRUG in terms of difficult laryngoscopy
- Tez No: 627873
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN SELCAN, PROF. DR. KEREM ERKALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, anestezi, zor laringoskopi, insulin, Diabetes mellitus, anesthesia, difficult laryngoscopy, insulin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Bu prospektif çalışmada, insülin veya Oral Antidiyabetik İlaç (OADİ) kullanan Diabetes Mellitus (DM) hastalarında, genel anestezi komponenti olarak laringoskopinin zorluk insidansı farklılıklarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz lokal etik kurul onayı alındıktan sonra, 25.01.2020- 30.04.2020 tarihleri arasında elektif cerrahi geçirecek Tip I ve Tip II DM hastaları ile kontrol grubu olarak DM olmayan hastalar olmak üzere toplam 230 hasta üzerinde çalışma planlandı. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), mallampati sınıflaması, tiromental mesafe (TMM), sternomental mesafe (SMM), interincisör mesafe (İİM), boyun ekstansiyonu ölçümleri alındı. DM tipi, tanı süresi, insülin yada OADİ kullanım süresi ile preoperatif HbA1C değerleri kaydedildi. Tüm entübasyonlar dört-beş senelik tercübeye sahip aynı asistan hekim tarafından gerçekleştirildi. DM olmayan hastalar (Grup C), insülin kullanan hastalar (Grup I) ve OADİ kullanan hastalar (Grup D) olarak gruplandırıldı. Cormack-Lehane skoru (CLS), laringoskopik girişim sayısı, entübasyon süresi, ilk girişimde entübasyon başarısı, backward-upward-rightward pressure (BURP) manevrası varlığı ve farklı havayolu aletleri kullanım gerekliliği gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda 192 hastanın verileri karşılaştırıldı. İnterincisör mesafe (mm) ortalamaları; Grup I'da ağız açıklığı Grup D'den anlamlı olarak daha düşüktü (p=0.001). Grup C'de boyun ekstansiyonu > 30° varlığı, Grup I ve Grup D'den fazla bulundu. Grup C'de Cormack-Lehane sınıf-I varlığı Grup I ve Grup D'den daha fazlaydı. Grup C'de Cormack-Lehane sınıf-IV laringoskopik görünüm görülmedi. Laringoskopik girişim sayısı: Grup C'de en az olarak saptandı (p= 0.001). İlk girişimde entübasyon başarısı, Grup C'de daha yüksek ise de her üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p= 0.059). Grup I, Grup D ve Grup C' nin BURP manevrası varlığı dağılımları arasında istatistiksel anlamlı farklılık vardı (p= 0.0001). Grup C'de daha az BURP manevrası ihtiyacı oldu. Farklı havayolu aleti kullanımı varlığı dağılımları Grup I, Grup D ve Grup C'nin arasında istatistiksel anlamlı farklılık vardı. Grup C'de, farklı havayolu aleti kullanımı Grup I ve Grup D'den düşük bulundu. Grup I'da videolaringoskop (VL) kullanımı oranı Grup D ve Grup C'den yüksek bulundu. En kısa entübasyon süresi Grup C'de saptandı (p= 0.0001). Grup I'da entübasyon süresi Grup D'den daha uzundu (p=0.023). Sonuç: Zor laringoskopi DM hastalarında daha sık olmakla birlikte, insülin kullanan DM hastalarında hem VL kullanımı daha fazla, hem de entübasyon süresi daha uzundu. Grup I'da ağız açıklığı daha az ve boyun ekstansiyonu daha kısıtlı olmasına rağmen Grup D ile laringoskopi zorluğu benzerdi. Grup C ile karşılaştırıldığında zor laringoskopi hem Grup I'da hem de Grup D'de sıktı. Grup I hastalarında hastalık süresi daha uzun olduğundan, zor laringoskopi sıklığı DM varlığı ile ilişkiliydi.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this prospective study, it was aimed to evaluate the differences in the difficult laryngoscopy as a general anesthetic component in patients with Diabetes Mellitus (DM) using either insulin or oral antidiabetic drug (OAD). Material and Methods: After the approval of the local ethics committee of our hospital, a study was planned for a total of 230 patients including Type I and Type II DM patients and non-DM patients as a control group who would undergo elective surgery between 25.01.2020-30.04.2020. Age, gender, body mass index (BMI), Mallampati scores, thyromental distance (TMD), sternomental distance (SMD), inter-incisor distance (ID) and neck extension measurements were taken. Preoperative HbA1C levels, DM type, diagnosis time and duration of insulin or OAD use were recorded. Patients without DM, patients using insulin and patients using OAD were grouped as group C, group I and group D, respectively. Cormack-Lehane grade, number of laryngoscopic attempts, intubation time, intubation success at the first attempt, performance of backward-upward-rightward pressure (BURP) maneuver and requirement of use of different airway equipment were compared between the groups. Results: In our study, the data of 192 patients were compared. Although the mean ID (mm) was not different between group I and group D (p> 0.05), the ID was longer in group C xi (p= 0.0001). Presence of the neck extension more than 30º in group C was higher than groups I and D. Presence of Cormack-Lehane grade I in Group C was higher than groups I and D. Cormack-Lehane grade IV laryngoscopic view was not observed in group C. Number of laryngoscopic attempts was the lowest in Group C (p= 0.001). Although intubation success at the first attempt was higher in group C, no statistically significant differences were observed between all three groups (p= 0.059). There was a statistically significant difference in the distribution of the performance of the BURP maneuver between groups I, D and C (p= 0.0001). Less BURP maneuvering was required in group C. There were statistically significant differences between groups I, D and C in terms of distribution of using different airway equipment. In group C, the number of use of different airway equipment was lower than groups I and D. Incidence of using videolaryngoscope (VL) in group I was higher than groups D and C. The shortest intubation time was found in group C (p= 0.0001) and the intubation time in group I was longer than group D (p=0.023). Conclusion: Difficult laryngoscopy was more common in DM patients and in patients with DM using insulin, both VL use and intubation time were longer. Although we found out narrower interincisor distance and limited neck extension in Grup I, the incidence of difficult laryngoscopy is same as in Grup D.Compared to Grup C,the incidence of difficult laryngoscopy is common in both Grup D and Grup I. As the duration of diseaase is longer in Grup I patients, incidnce of difficult laryngoscopy is related to presence of DM.